Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

A korlátozások meghosszabbítását követelik vezető német politikusok

2020.11.22. 13:13

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap.

A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. 

Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől

– írja az MTI.
    

Szembe kell nézni a tényekkel, amelyek azt jelzik, hogy a zárlatot meg kell hosszabbítani és el is kell mélyíteni. A hullámot megtörték, de az új fertőződések száma sajnos nem csökken, az intenzív osztályok pedig egyre inkább megtelnek, és emelkedik a halálos áldozatok száma

– mondta Markus Söder bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.    

Szerinte két-három hétig kell még fenntartani az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, szellőztetés – túlmutató korlátozásokat, de legalább addig, amíg ötvenre nem süllyed a hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma. Ez a mutató a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) legutóbbi, szombati kimutatása szerint 140,7-en áll.    

Kapcsolódó

Hitlert emlegeti Merkel korlátozó intézkedései miatt a német szélsőjobboldali AfD

Németországban sokan a kötelező maszkviselésre, a gyülekezésre és az alkoholfogyasztásra vonatkozó korlátozó rendelkezések miatt tüntettek.

Ha most elveszítjük a türelmünket, és feloldjuk a zárlatot, minden kezdődik elölről, és végül még keményebb intézkedésekre lesz szükség, olyanokra, mint Ausztriában és Csehországban

– mondta a mindkét országgal szomszédos német tartomány miniszterelnöke.    

Hasonlóan fogalmazott a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, aki a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy el kell kerülni az ország teljes lezárását, amihez nagyban hozzájárulhat, ha az eddiginél szigorúbban korlátozzák az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezését.    

A szövetségi szinten a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) több vezető politikusa is a határidő meghosszabbítását sürgeti.

Minden amellett szól, hogy egy ideig még fenn kell tartani a korlátozásokat

– mondta a Bild am Sonntagnak Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter.    

Hozzátette, hogy a részleges zárlat miatt kényszerszünetet tartó vállalkozások bevételpótló támogatását is ki kell terjeszteni.    

Kapcsolódó

Újabb negatív rekord, egy egész kisvárosnyi embernél mutatták ki a fertőzést Németországban

Az utóbbi huszonnégy órában 23 648 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust.

A lehetséges új szabályokról az SPD egy másik tekintélyes vezetője, Malu Dreyer rajna-vidék-pfalzi miniszterelnök elmondta, hogy

egyelőre nincs lehetőség semmire, ami nem megy maszkviselés nélkül,

ezért december elején még nem állhatnak vissza a rendes működésre például a vendéglők és a szállodák.      • Eladnék
  • Hírek