Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 357,68 Ft
14 °C
24 °C

Joe Biden bemutatta leendő kormánya tagjait

2020.11.24. 21:45

Bemutatta leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a delaware-i Wilmingtonban – írja az MTI. Az elnök emellett azt is elmondta, hogy Amerika „készen áll a világ vezetésére” és globális vezetőszerepének fenntartására fog törekedni. 

Joe Biden most azokat a kormánytag-jelölteket mutatta be, akiket egy hétfői közleményben már megnevezett.

Közéjük tartoznak Anthony Blinken (külügy) Alejandro Mayorkas (belbiztonság), John Sullivan (nemzetbiztonsági tanácsadó), Avril Haines (hírszerzés), Linda Thomas-Greenfield (amerika ENSZ-nagykövete), valamint John Kerry, akit az újonnan létrehozott klímavédelmi különmegbízott posztjára jelölt. 

A politikusok keddi bemutatása előtti rövid beszédében Joe Biden azt hangsúlyozta, hogy

az Egyesült Államok „készen áll a világ vezetésére".

Az elnökjelölt hozzátette: leendő kormányzata külügyi és nemzetbiztonsági csapatának összetétele is „tükrözi azt a tényt, hogy Amerika visszatér, nem visszahúzódik, hanem kész vezetni a világot”.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok nem vállal szerepet szükségtelen konfliktusokban, hozzátéve, hogy az új amerikai kormányzat

globális vezetőszerep vállalására készül a csendes-óceáni és az atlanti térségben egyaránt,

és ennek jegyében kiváltképp erősíteni kívánja az ázsiai és csendes-óceáni amerikai szövetségi kapcsolatokat.

Az Egyesült Államok várható elnöke külön beszélt továbbá a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról is. 

Biden arra is kitért, hogy a leendő kormánytagok véleménye szerint „megtestesítik az általam vallott azon alapvető értékeket, miszerint Amerika akkor erősebb, amikor együttműködik szövetségeseivel". A kormánytag-jelöltekről továbbá megerősítette az előző napi közleményében foglaltakat, miszerint mindnyájan „tapasztaltak és voltak vezetők, újszerűen és távlatosan gondolkodnak, és fáradhatatlanul hisznek Amerika ígéretében”.  

Ezt követően a leendő kormánytagok pár szóban maguk is bemutatkoztak, és elemzők szerint mondataik egyben jelezték az amerikai politika várható változásait is.

Az 58 éves Anthony Blinken, az amerikai diplomácia várható irányítója a családjáról – köztük magyar felmenőiről is – beszélt, megemlítve azt is, hogy nagyapja Oroszországból érkezett bevándorlóként talált új hazára amerikai földön, édesapja pedig diplomataként szolgált. A politikus apja, a jelenleg 95 éves Donald Blinken egyébként Magyarországon volt nagykövet 1994 és 1997 között. Blinken beszédében azt is hangsúlyozta, hogy

Amerikát a bevándorlás tette naggyá.

A leendő külügyminiszter nemzetközi együttműködést ígért „a világ problémáinak megoldására”. Mint fogalmazott: a világ gondjait egyedül nem lehet megoldani, az Egyesült Államoknak együtt kell működnie más országokkal. 

A bevándorlás kapcsán hasonló véleménynek adott hangot Alejandro Mayorkas, a belbiztonsági tárca havannai születésű várományosa is.

Linda Thomas-Greenfield – akit Biden az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének jelölt –, kijelentette: az Egyesült Államok visszatér a multilateralizmus és a hagyományos diplomácia politikájához. Mint fogalmazott: „Amerika visszatérőben van, a multilateralizmus visszatérőben van, a diplomácia visszatérőben van”.

Az afroamerikai Thomas-Greenfield korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt. Saját karrierjére utalva leszögezte: ez is azt bizonyítja, hogy Amerika a lehetőségek országa.

John Kerry korábbi külügyminiszter, a klímavédelmi különmegbízotti pozíció várományosa beszédében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy  legyen ambiciózusabb a klímaváltozás elleni küzdelemben. Hozzátette: a 2015-ben aláírt párizsi klímavédelmi egyezmény önmagában nem elégséges a klímaváltozás elleni eredményes harchoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás