A brit belügy szerint még mindig fenyegetést jelent a lány, aki 15 évesen csatlakozott az Iszlám Államhoz

2020.11.24. 06:57

Az Egyesült Királyságban bangladesi szülők gyerekeként született, brit állampolgárságú Shamima Begum 2015-ben, még iskolás lányként két barátjával együtt  Törökországon át Szíriába utazott, hogy csatlakozhasson az Iszlám Államhoz. 

Az akkor 15 éves lány az Iszlám Állam székhelyének számító városban, Rakkában élt, és feleségül ment egy terroristához. Négy évig tartózkodott Rakkában, amíg egy internálótáborban meg nem találták. Három gyereket szült, de csecsemőkorban mindegyikük meghalt.

Begum Rakka felszabadítása után vissza akart térni az Egyesült Királyságba, de amint kiderült, hogy egyike volt az Iszlám Államhoz csatlakozó briteknek, elvették az állampolgárságát. 2019 februárjában a brit kormány rendeletben vonta meg tőle a brit állampolgárságot, amiből per lett, Priti Patel brit belügyminiszter 2020 júliusában pedig hiába nyomatékosította, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozó britektől elveszik  az állampolgárságot, és ki is tiltják őket a szigetország területéről, a fellebbviteli bíróság helyt adott Begum keresetének. Az ügy a legfelsőbb bíróságon landolt, ahol hétfőn James Eadie, a brit belügyminisztérium jogi képviselője kijelentette, hogy Begum még mindig nemzetbiztonsági fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra, ezért kellett megfosztani brit állampolgárságától. 

A legfelsőbb bíróság több hasonló ügyet is tárgyal. Beguméban a végleges döntés egy későbbi időpontban születik meg – írja a Reuters.

Azután, hogy elveszítette a britet, Begum bangladesi állampolgárságért folyamodott, de azt is megtagadták tőle.