Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Enyhítenek a karanténkötelezettségen Angliában

2020.11.24. 06:31

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karantén-előírás az Egyesült Királyság egészére érvényes. London jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg hazánk is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült onnan, és azóta a Magyarországról Egyesült Királyságba utazóknak is 14 napot – illetve, ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét – elkülönítésben kell tölteniük. Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban bejelentette, hogy a kormány döntése alapján:

December 15-től akár kétharmadával is rövidíthető lesz a kétheti elkülönítés, ha a beutazók koronavírustesztnek vetik alá magukat.

A szűrést – írja az MTI – az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni. A közlekedési miniszter ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok arra vallanak, hogy ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mint ha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.

Egyébként az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy a leletük negatív, elhagyhatják a karantént, és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is.

Az utazók már indulásuk előtt lefoglalhatják a tesztidőpontot a brit kormány által jóváhagyott magánszektorbeli egészségügyi szolgáltató cégeknél, amelyeknek listája a  kormányzati portálon megtalálható.

A szűrővizsgálat költségét az utasnak kell fizetni. A brit egészségügyi magánszolgáltatók rendszerint 100–150 fontot (41–61 ezer forintot) számláznak egy koronavírus-szűrésért.  • Vennék
  • Hírek