Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Notre-Dame: elhárult az omlásveszély

GettyImages-1287429165
2020.11.24. 19:35

Kevesebb mint hat hónap alatt sikeresen befejeződött a párizsi Notre-Dame-székesegyháznál a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártorony körüli deformálódott állványzat elbontása, és ezzel elhárult az omlásveszély – írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

Megfékezték a Notre-Dame jelentős részét elpusztító tüzet Párizsban

Ötven nyomozó próbálja kideríteni, hogyan keletkezett a tűz. A párizsi régió elnöke szerint baleset történt. Egy tűzoltó és két rendőr is megsérült. A Louvre-ba viszik át a műtárgyakat.

A karcsú torony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása volt az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. A bontási munkák június 8-án kezdődtek. A 40 ezer elemből álló, 200 tonna összsúlyú és fele részben 40 méter feletti magasságban lévő állványzat elbontásának nehéz és veszélyes munkálatai lassan haladtak, mert egyszerre csak négy alpinista dolgozhatott a megrongálódott állványzaton, és erősebb szélben szüneteltetni kellett a bontást.

Kapcsolódó

Nem biztos, hogy a Notre-Dame megmenekül a tűzvész után

A székesegyház rektora szerint a tűz előtt felállított állványok eltávolításának sikeressége most az igazi kérdés.

A bontás befejeztével elhárult a fenyegetés, amelyet az állványzat jelentette a katedrálisra, így már megkezdhetik az épületstabilizációs munkák utolsó fázisát.

(Borítókép: A Notre-Dame 2020. november 24-én. Fotó: Chesnot / Getty Images)

   • Vennék
  • Hírek