Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Szijjártó bekérette az ukrán nagykövetet

2020.11.24. 18:49

Kedden bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét, miután Grezsa István miniszteri biztost nem engedték be Ukrajnába – írja az MTI. 

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videónyilatkozatában elmondta:

a történteket kikérték maguknak, és a nagykövetnek átadták tiltakozásukat.

Úgy fogalmazott: „derült égből villámcsapásként” érte őket a hír, hogy Grezsa Istvánt – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost – nem engedték be Ukrajnába, és arról tájékoztatták, hogy – mint a magyar kormány egyik magas rangú tisztségviselőjét – 

három évre kitiltották Ukrajna területéről.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy két és fél héttel ezelőtt telefonon beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és akkor abban maradtak, hogy

maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket, és a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak.

„Ehhez képest Grezsa István kitiltása nem a barátkozás, nem a barátság, nem a közös sikerek keresésének szándékára utal” – mondta. 

A külügyminiszter azt is hozzátette: a magyar kormány mindig is jószomszédi kapcsolatokra törekedett Ukrajnával, mivel a kárpátaljai magyaroknak is az a jó, ha a két ország jóban van egymással.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy a feszültségek akkor kezdődtek, amikor az előző ukrán elnök hivatali ideje alatt elvették a kárpátaljai magyaroktól az anyanyelven való tanulás és boldogulás jogát és lehetőségét. 

A miniszter azzal zárta a videót: remélik, hogy Ukrajna egyszer valóban visszatér majd a közös sikertörténetek kereséséhez és a közös tiszteleten alapuló együttműködéshez.

Mi készen állunk rá

– fogalmazott Szijjártó Péter.