Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Ursula von der Leyen: Magyarországnak nem vétóznia kellene, hanem az uniós bírósághoz fordulnia

2020.11.25. 12:54 Módosítva: 2020.11.25. 17:46

Ursula von der Leyen szerint Magyarországnak az uniós bíróságokon kellene megvédenie álláspontját a jogállamiság kérdésében, ahelyett, hogy az uniós költségvetést vétóznák meg – írja a Reuters.

Az Európai Bizottság elnöke a parlamenthez intézett felszólalásában azt mondta: az a törvényi szabályozás, miszerint az uniós pénzek csak olyan államoknak folyósíthatók, amelyek megfelelnek a jogállamiság érdekeinek, az EU költségvetésének védelmét szolgálja. 

Most csak és kizárólag azokról, a jogállamisághoz kötődő jogi sérelmekről beszélünk, amelyek az Európai Unió költségvetését veszélyeztetik

– emelte ki, majd hozzátette: véleménye szerint „nehéz elképzelni, hogy bárkinek Európában problémája legyen ezzel az elvvel”.

A bizottság elnöke továbbá arra szólította fel az uniós költségvetést megvétózó magyar és lengyel kormányokat, hogy a jogállamiság tekintetében meglévő vitájukat a bíróságon rendezzék.

Általában ugyanis ott szokták rendezni azokat a nézeteltéréseket, amelyek a jogi szövegek értelmezése kapcsán támadnak, és nem az európai polgárok millióinak kárára teszik meg ezt, akiknek sürgősen szüksége van a segítségünkre. 

– szögezte le.

Közben kiderült, hogy magyar-lengyel miniszterelnöki egyeztetés lesz csütörtökön Budapesten. A tervek szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A találkozóról elsőként Lengyelország brüsszeli EU-képviselete adott tájékoztatást a Twitteren. Ebben azt írták, a budapesti tárgyalás napirendjén várhatóan a többéves pénzügyi keret (MFF) szerepel, mivel Lengyelország és Magyarország koordinálni kívánja az EU-költségvetésről szóló tárgyalási pozícióit.  • Vennék
  • Bankszámla