Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Lemondott a pártvezetésről a holland euroszkeptikus párt elnöke

2020.11.25. 18:38

A választási listavezetés után lemondott pártelnökségéről is Thierry Baudet, a holland euroszkeptikus Fórum a Demokráciáért (FvD) párt elnöke, miután a radikális szervezet ifjúsági tagozatánál több vezető tagságát a hétvégén felfüggesztették, mert a WhatsApp internetes csevegőalkalmazáson és az Instagramon keresztül antiszemita és homofób üzeneteket osztottak meg egymással – írta az NL Times holland hírportál.

Baudet hétfőn jelentette be, hogy a kirobbant botrány miatt a jövő évi parlamenti választásokon nem kíván pártja elsődleges jelöltjei között lenni. Párttársaival eleinte abban állapodtak meg, hogy továbbra is ő marad a párt élén, kedd délután viszont Baudet úgy döntött, lemond a párt vezetéséről is, parlamenti székét viszont megtartja. Azért határozott így, mert az üggyel kapcsolatban kivizsgálást szeretett volna indítani, illetve megvárni annak hivatalos eredményét, de a párton belül magas tisztséget betöltő kollégái szerint ez nem lett volna elég. Az FvD az eset napvilágra kerülése után szinte azonnal elhatárolódott ifjúsági tagozatától.    

Távozott a pártból Theo Hiddema, a Hollandiában jól ismert ügyvéd is. A 76 éves politikus azzal szerezte hírnevét, hogy az ellenük folytatott büntetőjogi eljárásokban ő védte többek között a 90-es években gyilkosságsorozatot elkövető, főleg fiatalkorúakból álló Venlo banda tagjait és Meinoud Rost van Tonningent, a második világháború alatt aktív holland náci párt vezérének özvegyét is.    

Sajtóforrások szerint az elnökségi pozícióra Joost Eerdmans pályázik, aki politikai pályafutását a 2002-ben meggyilkolt Pym Fortyn g politikus pártjában kezdte.  • Vennék
  • Hírek