Előrehozott választásokat akar Robert Fico

2020.11.25. 15:15

Előrehozott választások kiírását célzó népszavazást kezdeményez és a pozsonyi törvényhozás rendkívüli ülését indítványozza a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) – jelentette be Robert Fico, a párt elnöke.

Kapcsolódó

Tetemes tartozása van a pozsonyi kormánynak

A szlovák állam mintegy 400 millió euróval tartozik három nagy regionális áramelosztó társaságnak.

A kormány „teljes káoszt hoz az állam vezetésébe” – jelentette ki Fico, utalva arra, hogy az utóbbi időben a kormány több tagja egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz az általuk hozott járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban. Fico kritikával illette a kormányt amiatt is, hogy szerinte leépíti a már bevezetett népjóléti intézkedéseket, de „milliárdokat ajándékoz a bankoknak”. Példaként azt hozta fel, hogy a koalíció megszüntette az iskolásoknak járó ingyenes ebédet, de közben megszüntette a banki különadót is.

A kormány zsarolja az embereket, és megsérti az emberi jogokat – mondta Fico, utalva arra, hogy Igor Matovič kormánya újabb kötelező országos teszteléseket tervez a Covid–19-betegség terjedésének visszaszorítására. Fico az elmúlt napokban már jelezte, hogy az újabb tesztelések miatt – ha azokat kötelezővé teszi a kormány – az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szlovákiában az elmúlt hetekben – nem utolsósorban a járványellenes intézkedésekre reagálva – folyamatosan erősödik az Igor Matovič kormányát érő ellenzéki kritika. A legtöbb bírálat az idén tavaszig kormányzó Iránytól és annak elnökétől, Robert Ficótól származik, aki a napokban Matovič miniszterelnök és Ivan Korčok külügyminiszter óriási hibájának és rövidlátásnak nevezte, hogy Szlovákia a V4 országcsoport tagjaként „nem állt ki” Magyarország és Lengyelország mellett a Brüsszellel szembeni jogállamisági vitában.

Kapcsolódó

Szlovák miniszterek fittyet hánynak a látogatási tilalomra

Ez azonban nem tetszik a szlovák egészségügyi miniszternek, aki a kormányfőhöz fordul.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás