Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

A vérplazmaterápia csak a tüneteket enyhíti

2020.11.25. 06:30

Több kórház orvosai, kutatói is arra a következtetésre jutottak, hogy lényegében elhanyagolható hatása van az új típusú koronavírus miatti tüdőgyulladásban szenvedők gyógyulási vagy túlélési esélyeire annak, ha már felépült betegek vérplazmájával kezelik őket – adta hírül a MTI a The New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóiratban megjelentetett cikk alapján.

A szakcikk többek között egy argentin klinikai kísérlet adatai alapján jutott erre a megállapításra, emellett októberben Indiában is végeztek hasonló kutatásokat, ahol szintén azt vették észre, hogy a vérplazmakezelésben részesülő betegek felépülési és túlélési esélyei nem sokkal jobbak azokéinál, akik placebót kaptak.

Az argentin kísérletben 333, súlyos Covid–19-es tüdőgyulladásban szenvedő betegnek adtak vérplazmát vagy placebót, és harminc nap elteltével nem találtak jelentős különbséget a két csoport adatai között. A halálozási arány a plazmával kezeltek és a kontrollcsoport tagjai között is tizenegy százalékos volt, és az életben lévő betegek tünetei sem mutattak lényeges különbséget. 

Kapcsolódó

Elfogyott a pénz a plazmaterápiára, amin emberéletek múlhatnak

Az operatív törzs döntésén múlik további koronavírus-fertőzöttek élete.  • Vennék
  • Hírek