Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Több testmozgást szorgalmaz a WHO

2020.11.26. 09:19

Felnőtteknek heti legalább 2,5, gyerekek és tinédzserek számára pedig napi legalább 1 óra testmozgást javasol legújabb ajánlásában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a testi és lelki egészség megőrzése érdekében a koronavírus-járvány közepette – közölte az MTI.

A WHO azt is szorgalmazza, hogy a fiatalok próbálják minél jobban csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, és minden korosztály próbálja fizikai tevékenységekkel ellensúlyozni, hogy a pandémia miatt megnövekedett a négy fal között töltött órák száma.

Kapcsolódó

A koronavírus-fertőzés kiemelt kockázat a COPD-betegek számára

Halálozási arányuk hétszer magasabb, mint egy egészséges embereké.

A testmozgás nem pusztán a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a rák esélyét csökkenti, de mérsékli a szorongás és a depresszió tüneteit, valamint javítja az emlékezőképességet és visszafogja az Alzheimer-kór tüneteinek előrehaladását is

– jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján Rüdiger Krech, a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója a szervezet Minden mozdulat számít című kampányának bemutatásakor.

Krech arra mutatott rá, hogy minden negyedik felnőttre, és „megdöbbentő módon” a fiatalok 80 százalékára is igaz, hogy nem mozog eleget.

Pedig a mindennapi mozgás nem csupán a testnek jó, hanem a lelki egészség megőrzését is elősegíti

 – hívta fel a figyelmet Fiona Bull, a WHO testmozgásszakértője.

Kapcsolódó

Karanténkorszak: elmagányosodás és szorongás fenyeget

Milyen lelki terhekkel jár a járvány, annak gazdasági hatásai és az egymástól való elszakítottság? Karsai Szilvia pszichológus válaszolt.

A felnőtteknek kiadott ajánlásokban ezúttal külön kitérnek a várandós nőkre és a kismamákra. Felhívják a figyelmet arra, hogy kisebb a szülés utáni cukorbetegség kialakulásának esélye azoknál, akik rendszeresen mozognak a terhesség alatt is.  • Vennék
  • Bankszámla