Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Thürmer az Indexnek: Élmény volt Minszk utcáin sétálni

D VAJ20190522005
2020.11.27. 19:04
Jó egészségnek örvend Lukasenko, nem tört meg – mondta a Magyar Munkáspárt vezetője a belarusz elnökkel folytatott megbeszéléséről az Indexnek.

A Twitteren bóklászva figyelt fel az Index arra, hogy Thürmer Gyulával egyeztetett Alekszandr Lukasenko. 

A találkozóról a belarusz állami média is beszámolt, de érdemi részleteket nem osztott meg. 

Az Index megkereste a Magyar Munkáspárt „Internet és Propaganda Osztályát”, ahol jelezték: elsősorban a honlapukon tájékozódhatunk a kiutazásról. Ezután elértük a még Minszkben tartózkodó Thürmer Gyulát is, aki telefonon szinte szóról szóra megismételte a honlapon található közleményt

Úttörő feladatot látok el. Én vagyok az első magyar politikus, aki az augusztusi események kezdete óta eljött Minszkbe. Meghallgatom, hogy mit mondanak a belarusz vezetők, és elmondom Magyarországnak.

Népek barátsága

Arról érdeklődtünk, miről folyt a diskurzus a belarusz államfővel folytatott találkozón. A szélsőbaloldali magyar törpepárt vezetője nem bocsátkozott részletekbe, de azt elmondta: 

Lukasenko jó egészségnek örvend, nem törték meg az események. élvezi környezete bizalmát és Oroszország támogatását. 

Thürmer hozzátette:

A belarusz elnök nagyra értékelte, hogy Magyarország visszafogottan kezelte az országában zajló fejleményeket.

Thürmert egyébként aznap fogadta Lukasenko, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is. Sajtójelentések szerint Lavrov arról beszélt, Moszkvának érdeke a helyzet stabilizálódása, amihez az alkotmánymódosításon keresztül vezet az út.

Thürmer úgy vélte, most pontosan ez történik: stabilizálódik a helyzet, elindították az intézményi reformokat és az alkotmánymódosítást. Szerinte a tüntetések sem akkorák, mint korábban voltak, és a céljaik is változtak.

Az emberek fegyelmezetten hordják a maszkot, nincsenek korlátozások, a mozik és színházak nyitva vannak, élmény volt Minszk utcáin sétálni

– mesélte. 

„Csak azt ütik, aki megérdemli”

Az EU nem tudta keresztülvinni a tervét

– mondta a veterán magyar politikus, hozzátéve: a Nyugat szerinte nagyon szeretné rátenni a kezét a belarusz állami vagyonra. Thürmer állítja: felnőtt egy generáció, amelynek már nem elég az, ami megadatott, és többet akar. 

A Magyar Munkáspárt vezetője látogatása során előadást is tartott a minszki állami egyetemen, ahol Magyarországról, illetve arról értekezett, hogy hazánk hogyan próbálja kivívni függetlenségét. Hogy mitől és kitől, azt nem részletezte Thürmer. 

Arra a kérdésünkre, hogyan értékeli a biztonsági szervek erőszakos fellépését a tüntetőkkel szemben, Thürmer Gyula leszögezte: 

alkotmányos rend van, és csak azokkal szemben alkalmaztak erőszakot, akik kiprovokálták. Márpedig az utcára vonuló tömegek voltak először erőszakosak, a biztonsági erők kényszerből reagáltak erre. 

Nemrég az Index is írt arról, hogy a Lukasenko-rendszer az augusztus 9-i, vitatott elnökválasztás óta folyamatos tüntetéshullám dacára tartja még magát. Viszont az erőszakszervezetek egyre durvábban lépnek fel a tüntetőkkel szemben, akik már saját otthonukban sincsenek biztonságban. A hatalom célja az ellenzék megtörése. Ha viszont a tüntetők nem vonulnak az utcára a télen is, a rezsim jön ki győztesen a küzdelemből.

(Borítókép: Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke sajtótájékoztatót tart Miskolc belvárosában 2019. május 22-én. Fotó: Vajda János / MTI)  • Vennék
  • Hírek