Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Letiltanák az oroszok a Facebookot, a Twittert és YouTube-ot

2020.11.27. 18:28

Az orosz törvényhozás jelenleg egy olyan javaslaton dolgozik, amelynek értelmében korlátoznák a közösségi oldalak elérését az országban – írja a ZDnet orosz portál. 

A médium szerint a törvénytervezetben 

szó szerint említik a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot. 

A portál azt írja, hogy az új törvénnyel akarnak bosszút állni, mert a közösségi médiumok 

diszkriminálják az orosz kormányzat által működtetett angol nyelvű hírforrásokat. 

Az orosz törvényhozók azt állítják, hogy számos sajtóterméket – mint például a Russia Todayt, a RIA Novostit vagy a Crimea 24-et – negatív fényben tüntettek fel a közösségi médiumok. Állításuk szerint 20 olyan esetet regisztráltak, amely során orosz hírforrásokat diszkriminináltak a közösségi médiában. 

A törvénytervezetben azt írták, hogy a YouTube-on 2018-ban, a Facebookon és a Twitteren pedig 2020-ban hoztak olyan új szabályozásokat, amelyek negatívan érintették az orosz portálokat. 

A médiumok ezen szabályozásai értelmében külön jelölést, címkét kapott minden olyan sajtótermék oldala, amely egy ország kormányával kapcsolatba hozható, valamint az ezen oldalak által generált tartalmakat eltávolították a programuk által a felhasználóknak ajánlottak közül. 

Az orosz honatyák szerint azzal, hogy a közösségi médiumok így jártak el,

megsértették az orosz polgárok alapvető emberi jogait és szabadságát.

A törvénytervezet előzetes vitája hétfőn zajlott le az orosz parlamentben, a Dumában. Ennek során jóváhagyták a tervezet szövegét, és előkészítették annak ratifikálását.

Amennyiben a törvény életbe lép, akkor az orosz kormányzat telekommunikációs figyelőprogramja, a Roskomnadzor feketelistára tudja majd helyezni ezeket a közösségi médiumokat. 

Nem ez lenne az első ilyen eset, 2016 óta ugyanis a LinkedIn-t például már feketelistán tartják. 

Az említett közösségi médiumok mellett az orosz kormányzat a Google ellen is eljárásba kezdett amiatt, hogy a keresőoldal állításuk szerint túl sok „veszélyes tartalmat” közvetít az orosz polgárok felé.   • Vennék
  • Hírek