Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Belgiumban jön az enyhítés, kedden újra kinyithatnak a boltok

2020.11.28. 07:46

Belgiumban lassult a koronavírus-járvány terjedése, ezért kedden újra kinyithatnak azok a kereskedelmi egységek is, amelyek nem alapvető árucikkeket árusítanak – jelentette be Alexander de Croo belga miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, hogy a boltok nyitvatartását szigorú feltételekhez kötik:

  • Mindenkinek egyedül kell elvégeznie a vásárlást, a csoportos vásárlás nem engedélyezett,
  • A boltokban – azok méretétől függően – tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat,
  • Az üzletben a vásárlók fél óránál többet nem tölthetnek el,
  • És az eladó személyzetnek szorosan figyelemmel kell követnie a higiéniai és távolságtartási szabályok betartását.

A kormány engedélyezte továbbá azt is, hogy karácsony este a háztartások egy, az egyedül élő emberek pedig két vendéget fogadjanak. A kormányfő ugyanakkor felkérte a lakosokat, hogy ne szegjék meg ezt a szabály, máskülönben „karácsony után újabb katasztrofális év várható".

A jelenlegi járványügyi helyzet kevésbé drámai, de továbbra is kockázatos túl hamar enyhíteni a korlátozó intézkedéseket. Egy elkapkodott lazításnak jóval súlyosabb harmadik járványhullám lenne az eredménye

– tette hozzá.

De Croo felhívta az emberek figyelmét arra is, hogy ne utazzanak járványügyileg kockázatos helyekre pihenni vagy síelni. Figyelmeztetett továbbá arra, hogy a káros következmények elkerülése érdekében a hatóságok megerősítik a határ- és karanténellenőrzéseket is.

A politikus szerint szélesebb körű enyhítéseket csak akkor vezethetnek be,

ha az új fertőzések napi száma 800, és a kórházi felvételeké 75 alá csökken.

A belga közegészségügyi szolgálat heti jelentése szerint naponta átlagosan 2765 új fertőzöttet azonosítottak, ötször kevesebbet, mint egy hónappal ezelőtt.

Az elmúlt 7 napban naponta átlagosan 274 embert szállítottak egészségügyi intézményekbe gondozásra. A járványban meghaltak száma a héten az előző heti adatokhoz képest 21 százalékkal csökkent.  • Vennék
  • Hírek