Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Több százezren tüntettek Franciaországban a sajtószabadságért és a rendőri erőszak ellen

2020.11.28. 23:24

Hetven francia városban több mint százezer ember vonult az utcákra szombaton tüntetni a nemzetbiztonsági törvény módosítása ellen. A párizsi demonstráción rohamrendőrök könnygázzal és vízágyúval oszlatták a tüntetőket.

A tüntetéssorozat előzménye, hogy csütörtökön kiszivárgott egy videó, amelynek a tanúsága  francia rendőrök

megvertek EGY FEKETE PRODUCERT.

Az esetet Emmanuel Macron francia elnök is „sokkolónak” nevezte a  Twitteren. A Loopsider portálon közzétett videó, amelyet több mint kétmillióan töltöttek le, óriási visszhangot váltott ki a közéletben. Neves sportolók, mások mellett Antoine Griezmann és Kylian Mbappé válogatott labdarúgók, énekesek, művészek is felháborodásuknak adtak hangot.

A párizsi parlamentben azonban egy ideje kidolgozás alatt áll a törvényjavaslat, amely biztonságpolitikai megfontolásokra hivatkozva korlátozná, hogy milyen tartalmak tehetőek közzé a francia rendőrségről. Újságíró szervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket a törvényjavaslat ellen, a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét ugyanis a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. 

Ma Bordeaux-tól Párizson és Rouenen át Lyonig több francia nagyváros utcáin tüntetők ezrei gyűltek össze, akik a rendőrségi erőszak ellen tiltakoztak, valamint a sajtószabadság tiszteletben tartását kérték számon a francia kormányon.

A tüntetők által készített transzparenseken többek közt 

„Ki véd meg minket a rendőrségtől"; „Állítsák meg a rendőröket!" valamint a „Bunkósbotos demokrácia!" szlogenek olvashatóak. 

A demonstrációk eleinte békésen zajlottak. Párizsban viszont a tüntetők késő délután 

barikádokat emeltek, és utcakövekkel kezdték el dobálni a rendőröket. 

A tüntetők egy újságosbódét, a jegybank Bastille téri bejáratát és egy éttermet is felgyújtottak a tüntetés útvonalán. Autókat is feldöntöttek, hogy azokból és más tárgyakból barikádokat építsenek, amelyek mögül megdobálták a rendőröket. 

A belügyminisztérium szerint legalább 23 rendőr megsérült, és a tüntetők között is voltak sérültek, s több kiégett autót is lehetett látni. A leghevesebb összecsapások akkor törtek a rendőrök és a rendbontók között, amikor a tüntetés végén, a Bastille téren a tüntetők már oszlani kezdtek és elindultak hazafelé.

Azt a négy rendőrt, aki részt vett a producer bántalmazásában hivatali személy által elkövetett erőszakkal, hivatalos dokumentum meghamisításával és rasszizmussal gyanúsítják.

A rendőri jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy szombaton a férfi ellenállt, amikor a munkahelye előtt az utcán igazoltatták, mert nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, hogy a férfi behúzta őket a stúdióba, és ott megverte őket. A felvételen viszont az látszik, hogy a rendőrök betolják Michel Zeclert az ajtón, ő ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A rendőrök a bántalmazás közben többször is „mocskos négernek” nevezték a férfit. A bántalmazás öt perc után azért ért véget, mert a stúdió alagsorából emberek jöttek fel, s ennek hatására a rendőrök elhagyták az épületet, majd kívülről könnygázt dobtak be a helyiségbe, és felszólították Michel Zeclert, hogy menjen ki. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.  • Vennék
  • Hírek