Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Szolid ünneplést kért a hívektől advent első vasárnapján Ferenc pápa

2020.11.29. 15:47

A mértékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszakának nevezte a koronavírus-járványban érkező karácsony előtti heteket Ferenc pápa a Szent Péter téren mondott beszédében advent első vasárnapján – adta hírül Sárközy Júlia, az MTI tudósítója. 

A katolikus egyházfő emlékeztetett rá, hogy az örömteli pillanatok mellett ugyanúgy az élet részét képezik az árnyékos időszakok is, amikor a csalódottság, sikertelenség, elveszettség érzése kerekedik felül.

A világjárvány sokakban kelt aggodalmat, félelmet és keseredettséget azzal a veszéllyel, hogy pesszimizmusba, zárkózottságba, apátiába zuhanunk

– mondta az egyházfő, aki orvosságként a remény erejét állította példaként.

Arról is szólt a pápa, hogy a járvány teremtette jelenlegi nehéz helyzetben is a jót kell keresni, illetve nagyobb mértékletességet, figyelmet kell mutatni azok iránt, akiknek szüksége lehet rá, továbbá az egyszerű imádság fontosságát hangsúlyozta a családban. Az egyházfő szerint ez a három segíthet sokat.

Ferenc pápa advent első vasárnapján a Szent Péter-bazilikában mutatott be misét az új bíborosokkal. Az egyház tagjain kívül száz hívőt engedtek be a bazilikába. A pápa homíliájában az idei adventi időszak jelszavának az egymáshoz való közelséget és az éberséget nevezte. 

Kapcsolódó

Új bíborosokat nevezett ki Ferenc pápa, köztük az első afroamerikait is

Ne adják meg magukat a világias szellemnek – figyelmeztette őket a katolikus egyházfő.

Vannak, akik azt hiszik, hogy az irgalmasság, a segítségnyújtás és a szolgálat a veszteseké, miközben egyedül ez vezet győzelemre. Az egyház nem él az éjszakában, és embertársait szolgálja

– mondta ünnepi miséjén a pápa.

A római kormány december 24-én is fenn akarja tartani az este tíz órától érvényes kijárási tilalmat, ami a szentesti vigília és az éjféli mise korábbi kezdéséhez vezethet. Az olasz püspöki kar tagjainak nyilatkozatai szerint készen állnak a szertartások hagyományos időpontjának változtatására azzal a feltétellel, hogy a templomi létszámkorlátozások miatt a hívőknek nem kell lemondani a misékről. A tervek között szerepel az ünnepi misék napi számának növelése is, hogy mindenki részt tudjon rajtuk venni a biztonságos távolság betartásával.

A Vatikán bejelentette, a pápa az idén lemond arról, hogy december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepén ellátogasson a római Spanyol lépcsőnél található Szűz Mária-szoborhoz. 

Kapcsolódó

Részletek jelentek meg Ferenc pápa életrajzi könyvéből

A könyvben, amely decemberben jelenik meg, a katolikus egyházfő saját halálközeli élményéről is beszámol.  • Vennék
  • Hírek