Az enyhítés első napján tömegek lepték el Milánó és Torinó belvárosát

2020.11.29. 21:12

Lombardia és Piemont tartományban vasárnap enyhítettek a korlátozásokon és megnyitották az üzleteket, aminek következtében tömegek lepték el a két tartomány fővárosának bevásárlóutcáit – írja az MTI. 

A vásárlóutcákat szájmaszkos vásárlók töltötték meg, akik  a milánói dóm előtti téren sétáltak, vagy

az üzletek előtt távolságtartással sorban állva várakoztak arra, hogy egyenként bemehessenek a boltokba. 

Lombardiában, Piemontban, valamint a dél-olaszországi Calabriában is enyhítettek a november elején bevezetett szigorú korlátozásokon:

ezek a tartományok a kiemelten veszélyes, vörös zónából közepesen veszélyes, narancssárga színű besorolásba léptek át.

Ezáltal számos üzlet ismét kinyithatott, a vendéglátóhelyek azonban továbbra is zárva vannak.

csak Milánóban mintegy 12 ezer üzlet nyitott újra,

valamint a dóm téren is megkezdődött a fenyőfa felállítása.

Lombardiában vasárnap valamivel több mint háromezer új fertőzöttet találtak, ami jelentős visszaesést jelent november elejéhez képest, amikor a napi új fertőzöttek száma majdnem elérte a tízezret is. 

Olaszországban összesen 20 648 új beteget igazoltak vasárnap, a szombati 26 ezer főhöz képest ez is csökkenést jelent. 

A kormány a következő napokban jelenti be a december 4-től érvényes új járványintézkedéseket. Előzetes információk szerint a területi korlátozások enyhítése várható egészen karácsonyig,

az ünnepek alatt azonban nem kizárt az újabb szigorítás a tartományok közötti intenzív mozgás, valamint a nagy családi összejövetelek megakadályozására.

A jelenleg még vörös zónának számító, Alto Adige (Dél-Tirol) autonóm régió bejelentette, hogy december közepétől megnyitja a sípályákat. Hozzátették azonban, hogy a tartományon kívülről érkező látogatók csak vírusteszttel léphetnek majd be. 

A tervek szerint Roberto Speranza egészségügyi miniszter december 3-án vázolja fel a parlamentben a koronavírus elleni vakcina országos elosztási tervét. A tárca minden 30 ezer lakosra egy-egy oltóközpont felállítását tervezi edzőtermekben, kaszárnyákban és más helyszíneken felállított oltási állomásokon, vagy tábori kórházakban, amelyek működtetésében a fegyveres erők is segítséget nyújtanak.

Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a lakosság beoltása január végétől kezdődhet meg.