A járvány elleni küzdelem részeként átalakítják az olasz kormányt

2020.11.29. 19:15

Egy „gazdaságvédelmi triumvirátust", valamint egy 300 fős szakértői csapatot is létrehoz az olasz kormány, amelynek feladata a gazdaság helyreállításának megtervezése lesz – írja az MTI. 

Giuseppe Conte kormányfő Roberto Gualtieri pénzügyminiszterrel és a gazdasági fejlesztésért felelős Stefano Patuanellivel közösen fogja létrehozni triumvirátust. Utóbbi a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa, Gualtieri pedig a másik kormányerő, a Demokrata Párt (PD) embere.

A Conte-Gualtieri-Patuanelli hármas feladata lesz az európai gazdasági helyreállítási forrásokból finanszírozott tervek részletes kidolgozása. 

A támogatásokból Olaszország részesült a legmagasabb, 209 milliárd eurónak megfelelő összeggel, de a főbb irányelvek őszi bemutatása után Róma nem állt neki a projektek összeállításának.

„Európa nem fog Olaszországra várni, ha Róma késik, elesik a források első körétől"

– hangoztatta ezzel kapcsolatban Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős uniós biztos az olasz közmédiának vasárnap adott interjújában. 

Sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte a miniszterelnöki hivatalban, a pénzügyminisztériumban és a gazdasági fejlesztési tárcánál háromszáz fős csapatot akar ráállítani a projektek kidolgozására,

amely a gyakorlatban egy "szuperminisztériumként" működne. 

A munkát hat rendkívüli hatáskörrel felruházott menedzser segíti majd, valamint az a koordináló bizottság, amelyet Vincenzo Amendola EU-ügyi miniszter vezet.

Az átalakításokat annak ellenére hajtják végre, hogy a vasárnapi sajtó- és politikai kommentárok szerint

ezek akár kormányválsághoz is vezethetnek. 

A sajtóhírek szerint ugyanis a Demokrata Párt (PD) nagyobb szerepet követelne magának a kormányban, miközben az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kifejezetten ellenzi a lépést. 

Fenntartásait fejezte ki emiatt Sergio Mattarella olasz államfő is, arra emlékeztetve a miniszterelnököt, hogy a kormányátalakításhoz bizalmat kell kérnie a parlamentben is.

Állítólag az átalakítások mögött sokan a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom küzdelmét vélik felfedezni a gazdasági forrásokért.