Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Kitüntettek egy súlyosan megsebesült angol katonai munkakutyát

2020.12.02. 23:01

Talán Kunóra, a nemrégiben az állatoknak adható legmagasabb brit katonai kitüntetéssel elismert katonai munkakutyára (military working dog – MWD) illik legjobban a „harci kutya” kifejezés. A brit különleges erők egyik alakulatánál, a Special Boat Squadronnál (SBS) védelmi és felderítő kutya (Canine Protection and Detection) szolgálatot teljesítő négyéves belga juhász második missziója során, 2019 telén sebesült meg bevetés közben. Bár a kutya fő feladata a robbanóanyagok és az elrejtett fegyverek felkutatása volt, kapott felkészítést támadó feladatokra is. Tizenhatodik bevetése alatt váratlan nehézségekbe ütközött az általa kísért különleges műveleti csapat.

A kommandósok egy jól védett Al-Kaida-táboron ütöttek rajta az éjszaka közepén. Épületről épületre haladva tisztították meg a területet, amikor egy éjjellátóval felszerelt ellenséges harcos géppuskával tüzelve a földhöz szegezte a csoportot. A parancsnok a közel harminckilós kutyát küldte támadásra. A belga juhász lerohanta a célpontját, de eközben két lövést kapott, amelyek átütötték golyóálló takaróját. Sérülései ellenére ráakaszkodott a géppuskásra és nem engedte el, amíg a kommandósok odaértek és ártalmatlanították a terroristát.

Csak a táborba visszaérve derült ki, hogy Kuno sérülései milyen súlyosak, ezért a közeli 149. amerikai tábori állatkórházba szállították. Sajnos az egyik hátsó mancsát nem sikerült megmenteni, ezért azt egy protézissel kellett pótolni.

Hőstettéért Kunót hivatalosan is kitüntették a PDSA Dickin érmével. A kitüntetést a II. világháború során hozták létre olyan munkaállatok számára, amelyek a brit fegyveres erőket segítették a küzdelmekben. A juhászkutya felépülése azóta is tart, de mostanra már Kuno a nyugállományú hivatásos munkakutyák életét éli szerető gazdájával és annak családjával.