Piroska
-11 °C
-2 °C

Ukrajna: megszüntetik a hétvégi zárlatot, bár nincs átütő javulás

2020.12.02. 15:43

Az európai országok között Ukrajna a negyedik helyen van az új koronavírusos betegek száma alapján a Worldometer statisztikai honlap adatai szerint az utóbbi két napon, a világon pedig a tizedik – írta a Karpatalja.ma az Ukrajinszka Pravda hírportál cikke alapján. A halálesetek számában Ukrajna most Európában a nyolcadik, a világon a tizenharmadik helyen áll, ami azt jelenti, hogy sokat romlott a helyzet az utóbbi időben más országokkal összehasonlítva. 

Kapcsolódó

Ukrajna: soha ennyien nem kerültek kórházba egy nap alatt

Több mint 16 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában.

Ukrajnában megint több mint 13 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt – így már 758,2 ezernél jár az összes igazolt fertőzött száma az országban – , viszont hosszú idő után most először, többen gyógyultak meg, mint ahányan megfertőződtek.

A kormány a mai ülésén úgy döntött, hogy megszünteti a hétvégi zárlatot 

– derül ki az MTI kijevi tudósításából. Denisz Smihal miniszterelnök azt mondta: az úgynevezett hétvégi karantén beváltotta a reményeket. Ez a megoldás novemberben három hétvégén működött, és ennek értelmében az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhetett szombaton és vasárnap.

A megbetegedések száma hatezerrel csökkent az előre prognosztizálthoz képest, és némileg stabilizálta a helyzetet a kórházakban is.

Az ukrán kormányfő jelezte azt is: mostantól az ország egész területén, és minden egyes nap a korábbi narancsszínű besorolás szerinti korlátozások maradnak érvényben. Hozzáfűzte: a kormány még dolgozik a korlátozások esetleges további szigorításán, amelyeknek a bevezetéséről hét nappal korábban tájékoztatni fogja a közvéleményt.