Kivonják az amerikai csapatok nagy részét Afganisztánból

2020.12.03. 07:16

A Pentagon jóváhagyta az amerikai csapatok részleges kivonását Afganisztánból – jelentette be szerdán Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg nagyjából 4500 fős katonai állományt körülbelül 2000-re csökkentik, és két nagyobb, valamint néhány kisebb támaszpontot megtartanak az országban, amelyeknek az afgán biztonsági erők támogatása és terrorelhárító műveletek végrehajtása lesz a feladata – közölte az MTI.

A csapatok kivonását Donald Trump rendelte el november 17-én, és némi nyugtalanságot keltett a régióban, mert attól tartanak, hogy elszabadulhat az erőszak és a káosz, vagy akár az Iszlám Állam terrorszervezetet is felbátoríthatja.

Az Egyesült Államok és a tálibok még februárban aláírtak egy békemegállapodást, melynek célja a külföldi katonák kivonása Afganisztánból. Az a megállapodás azt is előírta, hogy az afgán kormány és a tálibok elkezdjék a béketárgyalásokat. A két fél képviselői szerdán bejelentették, hogy sikerült előzetes megállapodást kötniük egymással.   • Hírek
  • Hírek