Elutasíthatják Magyarország keresetét a Sargentini-ügyben

2020.12.03. 11:27 Módosítva: 2020.12.03. 15:01

A HVG szerint Michal Bobek főtanácsnok azt javasolja az Európai Bíróságnak, hogy utasítsa el Magyarország keresetét az Európai Parlamenttel szemben. A lap emlékeztet, a kereset lényege az, hogy a kormány vitatja, hogy a Sargentini-jelentést valóban kétharmados többséggel szavazták-e meg, és ez alapján nem tartja jogosnak azt sem, hogy eljárás indulhatott a jogállamisági normák súlyos megsértése miatt Magyarországgal szemben. 

Mint ismert, Magyarország ellen 2018 szeptemberében indult el a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás a volt holland EP-képviselő, Judith Sargentini nevét viselő jelentés elfogadásával.

A jelentést a vita után a Fidesz pártcsaládja, a konzervatív Európai Néppárt politikusainak többsége is elfogadta az Európai Parlamentben.

A vita legerősebb pillanatai videón

A jogállamiság kérdése azóta is vita tárgya az Orbán-kormány, illetve az Európai Unió intézményei között.

Reagált Varga Judit

Csütörtöki indítványában az Európai Bíróság cseh főtanácsnoka úgy foglalt állást, hogy a magyar kereset elfogadható, de nem ütközött az uniós jogba az EP állásfoglalása, amellyel megindította Magyarország ellen az úgynevezett 7. cikk szerinti jogállamisági eljárást – ezt már az igazságügyi miniszter nyilatkozta a távirati irodának. 

Varga Judit felidézte, Magyarország keresetet nyújtott be az Európai Parlament állásfoglalása ellen, mivel álláspontja szerint az azt elfogadó szavazás ellentétes volt nem csak az uniós szerződésekkel, de magának az EP-nek az eljárási szabályzatával is. A szavazás során ugyanis nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat, nevezetesen 48 EP-képviselő szavazatát. Ha a tartózkodó szavazatok is beleszámítottak volna a szavazásba, nem fogadták volna el az EP „politikai indíttatású állásfoglalását”.  • Tippek
  • Lakáshitel