Bocsánatot kért Deutsch Tamás az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől

D KOS20190716017
2020.12.04. 12:30

A magyar európai parlamenti képviselő levélben tájékoztatta az Európai Néppárti Frakció (EPP) tagjait, hogy bocsánatot kért Manfred Webertől, miután a Gestapo és az ÁVO érveléséhez hasonlította az EPP frakcióvezetőjének megjegyzéseit. 

Levele szerint nem állt szándékában Webert megsérteni, de ha mégis így történt volna, ezúton megköveti a német politikust. 

Minap folytatott telefonbeszélgetésünk alkalmával meggyőződtem róla, hogy Frakcióvezető úr a bocsánatkérést tudomásul vette

– írja levelében a képviselő.

Deutsch Tamás kitért bocsánatkérésének előzményére, a magyar sajtóban megjelent, november 25-i interjújára, amelyben Weber arra vonatkozó megjegyzésére reagált, miszerint Orbán Viktornak nem kell tartania a támogatások kifizetéséhez feltételként szabott jogállamisági követelményektől, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média.

A fideszes EP-képviselő erről úgy nyilatkozott, hogy a Gestapo és az ÁVO jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned.

Egyes néppárti képviselők az interjúról szóló sajtótudósításokra hivatkozva ismételten a Fidesz Európai Néppártból való azonnali kizárását követelték, Othmar Karas képviselő úr pedig úgy fogalmazott, hogy »Deutsch vagy kérjen bocsánatot, vagy távozzon«. A bocsánatkérés megtörtént, majd ezek után Karas úr kezdeményezést indított az én frakcióból való kizárásomra

– hangsúlyozza Deutsch Tamás. Kiemelte, hogy az említett interjú senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás kritikáját adta, amely határozott véleménye szerint semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik. Nem ért egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékezteti, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor bárkit bármiért meg lehetett büntetni:

 Ahogy az interjúban is utaltam rá, nem szabad egy demokratikus politikai közösségen belül meglévő véleménykülönbségeket a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel »kezelni«.

A Deutsch Tamás kizárására vonatkozó indítványt az EPP harminc tagja írta alá. Az EP-képviselő két nappal ezelőtti közleményében még harciasabb hangnemet ütött meg. Akkor még „kettős mércét”, „jogállamisági büntetőmechanizmust”, „mondvacsinált okok” alapján történő büntetést emlegetett, valamint leszögezte: 

a kizárási kezdeményezés kimeríti a politikai családon belüli erőszak fogalmát.

(Borítókép: Deutsch Tamás. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)  • Hírek
  • Lakáshitel