Tovább szigorítják a korlátozásokat Bajorországban

2020.12.06. 21:33

Tovább szigorítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat Bajorországban – jelentették be vasárnap Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése felett, és egyre nagyobb az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy

a járvány húszpercenként újabb halálos áldozatot szed Bajorországban.

Ezért december 9-től január 5-ig tovább szigorítják az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek visszaszorítását szolgáló korlátozásokat.

A legfőbb új szabály, hogy mindenki csak a leginkább szükséges esetben – például munkavégzés, bevásárlás, testmozgás céljából – hagyhatja el az otthonát.     

A legsúlyosabb helyzetben lévő járásokban – amelyekben a megelőző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó száma kétszáz felett van –

21 órától reggel 5 óráig

a napközbeninél is szigorúbb kijárási korlátozás érvényes, csak halaszthatatlan okból, például haldokló családtag meglátogatására lehet elmenni otthonról.

A gazdaság működését fenntartják, a kiskereskedelem, a szolgáltatások az eddigi rend szerint működhetnek, így a legtöbb üzlet változatlan nyitva tartással szolgálhatja ki a vásárlókat, de az eddiginél szigorúbban ellenőrzik a fertőzésvédelmi előírások betartását, az alkoholfogyasztást közterületen pedig az egész tartományban betiltják – közölte a tartományi miniszterelnök.

Az ünnepekre tervezett lazításokon is változtatnak,

így nem december 23-tól 31-ig, hanem csupán december 23-tól 26-ig lesz érvényben,

hogy két háztartásból a 14 éven aluli gyerekeket nem számítva öt helyett tíz ember lehet együtt.

A többi között arról is döntöttek, hogy a hatóságok munkájának hatékonyabb összehangolására december 9-től kihirdetik a veszélyhelyzetet – mondta Markus Söder.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a 13,1 millió lakosú Bajorország a legsúlyosabban fertőzött tartományok közé tartozik. A hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) – az előző hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra jutó száma – vasárnap 175 volt, amivel Bajorország a harmadik helyen áll a 16 tartomány sorában, Szászország (301) és Berlin (182) után. A szintén súlyos helyzetben lévő Ausztriával és Csehországgal határos tartományban már csaknem 230 ezer SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki, a járvány halálos áldozatainak száma megközelíti a 4300-at.

Németország egészében az utóbbi 24 órában 17 767 fertőződést regisztráltak. Ez bő tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 15 741-hez képest, ami azt jelzi, hogy továbbra sem enyhül a járvány. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid–19) összefüggésben 255 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 171 322 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 18 772-re emelkedett Németországban. A Covid–19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) vasárnapi összesítése szerint egy nap alatt 54-gyel, 4108-ra emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék – 2457 beteg – szorul.

A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 178 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5539 ágy szabad.  • Hírek
  • Lakáshitel