Ivó, Milán
EUR 384,60 Ft
USD 363,18 Ft
5 °C
26 °C

Donald Trump kampánygyűlésre ment, és kijelentette, hogy meg akarja tartani az elnöki tisztséget

2020.12.06. 06:21

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint szombaton Georgiába utazott, hogy az államban január 5-én tartandó szenátorválasztás két republikánus jelöltje mellett kampányoljon. A gyűlésen leszögezte, folytatni fogja a jogi harcot a szerinte elcsalt elnökválasztás eredményének megfordításáért.

A Valdosta városában tartott gyűlésen az elnök arra buzdította híveit, hogy szavazzanak a republikánus jelöltekre a két szenátusi bársonyszékért kiírt, második fordulós választáson, amelyen a párt szövetségi felsőházi többségének megőrzése múlhat. Sajtóhírek szerint a Republikánus Pártban ugyanakkor vannak, akik attól tartanak, hogy Donald Trump részvétele többet árthat, mint amennyit használ, amennyiben „személyes sérelmeire” fókuszál a beszédében.

„Meg akarom tartani az elnöki tisztséget, de segítenem kell ennek a kettőnek” – mondta az elnök a republikánus jelöltekre utalva, akiket röviden támogatásáról biztosított. Majd visszatért az állítólagos választási csalások témájára, úgy vélekedvén, hogy meghamisították az eredményt Georgiában is, ahol egyébként a megismételt szavazatszámlálás még meg is erősítette a demokrata párti Joe Biden győzelmét.

Meg fogjuk nyerni ezt a választást. Meg fogják próbálni meggyőzni önöket arról, hogy vesztettünk. De nem vesztettünk 

– hangoztatta. A gyűlésen hírügynökségi jelentések szerint ezrek vettek részt, nagy többségük nem viselt védőmaszkot.

Ez az első alkalom a novemberi elnökválasztás óta, hogy Donald Trump kampányrendezvényen vesz részt.

Délutáni Twitter-üzenetében Donald Trump felszólította Georgia kormányzóját, Brian Kempet, hogy hívja össze rendkívüli ülésre a helyi törvényhozást a szerinte elcsalt választási eredmények ügyében. Források szerint azonban a kormányzó ezt elutasította.

A november 3-i választáson a szövetségi törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a demokraták ugyan megőrizték többségüket, de mivel vesztettek is képviselői helyeket, többségük kisebb arányú. A felsőházban, a száztagú szenátusban 53 politikusukkal eddig a republikánus pártiaknak volt többségük, ám a mostani voksolásokon a demokraták egy helyet szereztek, két szenátusi székért pedig még második fordulót tartanak Georgiában. Amennyiben ezen a demokrata jelöltek győznek, akkor a szenátusban is övék a többség. Az Egyesült Államokban minden törvénynek és az elnök által jelölt személy kinevezésének a jóváhagyásához szükséges a szenátus jóváhagyása.

Georgiában elemzők szerint szorosnak ígérkezik a verseny. A 33 éves John Ossof demokrata párti szenátorjelölt és David Perdue republikánus szenátor, illetve Raphael Warnock tiszteletes, a demokraták jelöltje és Kelly Loeffler hivatalban lévő republikánus szenátor között dől el a verseny. Amennyiben mindkét bársonyszéket a demokraták nyernék el, akkor a felsőházban 50-50 arányú lesz a két párt szenátorainak aránya, és ebben az esetben a leendő szenátusi szavazások alkalmával Kamala Harris demokrata párti alelnök szavazata dönt majd.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás