Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Hárommilliárd állat élőhelyén pusztítottak bozóttüzek Ausztráliában

2020.12.07. 13:14

A fekete nyárként elhíresült tűzvész nagy pusztítást végzett az őshonos állatfajok körében. Rengeteg állatfajt, köztük több mint 60 ezer koalát sújtottak a 2019–2020 nyarán Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek – állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (WWF) hétfőn közzétett jelentése. A WWF adatai szerint összességében csaknem hárommilliárd állat került a tűz útjába, amely Ausztrália déli és keleti részén mintegy 19 millió hektárnyi területet perzselt fel.

Új-Dél-Walesben és Queenslandben már a bozóttüzek előtt is gyorsan csökkent a koalapopuláció. Nagyszámú állat elhullott, megsérült, trauma érte, füstöt lélegzett be, a hőségtől vagy kiszáradástól szenvedett és elvesztette élőhelyét. A jelentés szerint mintegy 143 millió emlős, 2,46 milliárd hüllő, 181 millió madár és 51 millió béka élt a bozóttűz pusztította területeken.

Dermot O'Gorman, a WWF ausztráliai vezetője bejelentette, hogy a szervezet már dolgozik azon a regenerációs terven, amelynek keretében egyebek mellett az ország keleti részén élő koalák számát 2050-re meg akarják duplázni.

A WWF eltökélt szándéka, hogy elősegítse a vadon élő állatok és élőhelyük rehabilitációját, felfrissítse a bozóttüzek által sújtott közösségeket, fellendítse a fenntartható mezőgazdaságot és biztosítsa az ország jövőjét

– fogalmazott O'Gorman. Mint rámutatott, a természeti katasztrófától sújtott koalák száma azért is felkavaró, mivel a faj már amúgy is veszélyben volt. A WWF Ausztrália a koalapopuláció megerősítése érdekében

drónokról szétszórt eukaliptuszmagok segítségével koalafolyosók létrehozásával próbálkozik.

Emellett felállít egy alapot, amellyel arra ösztönzi a földtulajdonosokat, hogy létesítsenek biztonságos menedékeket a koaláknak.