Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Könnyítésekkel ösztönözné az embereket a koronavírus elleni oltásra a lengyel kormány

2020.12.08. 15:37

Lengyelországban a járványügyi rendelkezéseken belüli kedvezményekre számíthatnak majd a beoltott emberek, többek között nem vonatkoznának rájuk a karanténintézkedések – közölte kedden a lengyel egészségügyi miniszter, ismertetve a tervezett oltási stratégia fő pontjait.

A társadalmi konzultációra bocsátott, december közepén elfogadandó stratégiának szentelt sajtóértekezleten a lengyel kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetője, Michal Dworczyk megerősítette, hogy 

az oltások beadásának elindítását januárra tervezik,

a pontos időpont viszont azon múlik, hogy a vakcinagyártók mikor szerzik meg az Európai Unión belül szükséges engedélyeket.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter elmondta: a lakosságot többek között azzal ösztönöznék, hogy a beoltottakra nem vonatkoznának a karanténintézkedések, ha egy megfertőzött emberrel érintkeznek, illetve ha visszatérnek a járványügyi szempontból magas kockázatú országokból.

Nem érintenék őket a járvány miatt elrendelt, a gyülekezésekre és összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozások sem, vagyis a megengedett kereten felül vehetnének részt ezeken. Jelenleg Lengyelországban tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések, ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy karácsonykor egy lakásban az ott lakókon kívül csak öt vendég tartózkodhat.

Niedzielski megjegyezte: nem kizárt, hogy a stratégia végleges változatában más kedvezmények is szerepelnek majd a beoltottak számára. Az ösztönzésekre vélhetően azért is lehet szükség, mert novemberi felmérések szerint 

a lengyelek több mint felének nem áll szándékában beoltatni magát.

Dworczyk újságírói kérdésre ugyanakkor azt is elmondta, hogy a tervezetben nem szerepel, hogy a beoltottakat felmentenék a szájmaszk köztéri viselésének jelenleg érvényes kötelezettsége alól.

A miniszter közlése szerint a jelenlegi kapacitás hetente 180 ezer személy beoltását teszi lehetővé, Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig arról tájékoztatott, hogy 

Lengyelország összesen több mint 60 millió vakcinát foglalt le hat különböző gyártótól.

Lengyelországban az utóbbi két hétben egyébként valamelyest lassul a járvány terjedése, kedden a közel 38 millió lakosú országban 8312 új fertőzésről számoltak be, közvetlenül a Covid–19 miatt 94, a Covid–19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 317 ember hunyt el.