Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Amit nem sikerült a szesztilalommal, megoldja az orosz vakcina

2020.12.08. 18:35

A koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról – jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője kedden a Komszomolszkaja Pravda című lap rádiójának nyilatkozva.

Az MTI beszámolója szerint Popova közölte, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása. Állítása szerint az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Mint mondta, 

az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, amely akadályozza a védettség kialakulását.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Moszkvában szombaton megkezdett tömeges immunizálást megelőzően azt mondta, hogy 42 napig kell szüneteltetni az alkoholfogyasztást, valamint az immunrendszert elnyomó gyógyszerek fogyasztását. Hozzátette, hogy a fertőzés elkerülése érdekében maszkot kell viselni, és a távolságtartásra is ügyelni kell. Szergej Glagolev, az orosz egészségügyi miniszter tanácsadója egy moszkvai orvosi tanácskozáson kedden kijelentette, hogy 

a Szputnyik V vakcina mindkét komponensével beoltott emberek kevesebb mint 0,5 százaléka kapta el a Covid–19-betegséget.

Közölte továbbá, hogy az önkéntesek 10 százalékánál volt megfigyelhető „influenzaszerű szindróma”, amely 38 fokot meg nem haladó, parecetamollal könnyen kezelhető lázzal járt. Állítása szerint „nem kívánt, vagy előre nem látott reakció a klinikai tesztelés során nem mutatkozott″.

Glagolev beszámolója szerint a Szputnyik V „posztregisztrációs tesztelésében” 24 ezer önkéntes vesz részt. Közölte, hogy az időközi eredmények szerint a koronavírus-fertőzés veszélye a 42. napra több mint 92 százalékkal csökken. Ígéretet tett rá, hogy a vakcina klinikai tanulmányozására vonatozó részletes adatokat a közeljövőben publikálni fogják a tudományos sajtóban, külföldön is. Popova egyébként a keddi rádióinterjúban úgy vélekedett, hogy a Covid–19 elleni bármelyik vakcina minimum féléves védettséget ad.