Lemondott a portugál bevándorlási hatóság vezetője egy ukrán férfi halála miatt

2020.12.09. 20:46

Lemondott Cristina Gatoes, a portugál bevándorlási hatóság vezetője szerdán egy őrizetbe vett ukrán férfi közfelháborodást kiváltó, márciusban történt halála miatt a lisszaboni repülőtéren – írja az MTI.

A portugál belügyminisztérium közlése szerint Gatoes a nap folyamán nyújtotta be lemondását, amit azonnali hatállyal el is fogadtak.

Az ügyben szeptember végén vádat emeltek a portugál bevándorlási hivatal három munkatársa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy halálra verték az érvényes vízum nélkül beutazó ukrán férfit. Az incidens a bevándorlási hivatal egyik repülőtéri helyiségében történt, ahová a 40 éves férfit elkísérték, miután nem akarta elhagyni az országot.

Az ukrán férfi „felindultan” reagált a helyzetre, a bevándorlási hivatal munkatársai ezért lekötözték kezeit és lábait. Nem sokkal később a hatóság három másik munkatársa lépett a szobába, megbilincselték, majd összeverték a férfit, akit többször is megütöttek és megrugdostak. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak gumibotot is használtak, amikor bántalmazták őt. Nem sokkal később holtan találták a repülőtéri fogdában lévő cellájában.

Gatoes novemberben közölte, hogy nyomozás szerint a repülőtéren elszenvedett bánásmód okozta a férfi halálát.

A portugál kormány bejelentette, hogy át akarja szervezni a bevándorlási hatóságot és vészjelzésre használatos úgynevezett pánik gombokat akar felszereltetni a repülőtéri fogdákba.