Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Vakcina: nem tilos az alkohol, de nem is ajánlott

2020.12.09. 13:26

Korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid–19 elleni vakcináció idején – jelentette ki a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója, Alakszandr Gincburg akadémikus az orosz sajtónak.

A szakember ezzel pontosította Anna Popova tisztifőorvos szakvéleményét, mely szerint a koronavírus elleni védőoltásra készülőknek az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról.

Alakszandr Gincburg szerint 

Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás észszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre.

Kapcsolódó

Amit nem sikerült a szesztilalommal, megoldja az orosz vakcina

Az orosz tisztifőorvos figyelmeztet: az oltás előtt két hétig, utána 42 napig nem szabad alkoholt inni.

Fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen képes legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a vakcináció hatékonyságát vagy azt értelmetlenné tenné. Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni 

 mondta, majd hozzátette:

Ez nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik.

Ettől függetlenül nyomatékosan tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól 

– tette hozzá Gincburg, reagálva Anna Popova tisztifőorvosnak, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet vezetőjének a keddi, külföldön is jelentős visszhangot kiváltó nyilatkozatára.