Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Orbán: Összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük

2020.12.10. 16:53

Orbán Viktor miniszterelnök az Instagramon posztolt egy videót, amiben arról beszél, hogy most segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van. „Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek” – fogalmazott, hozzátéve: „már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a farkasverembe”.

A miniszterelnök azt mondta: 

minden tárgyaláson túl vagyunk, minden előkészítő megbeszélést lefolytattunk. Összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük.

Orbán Viktor kiemelte: az a reményük, hogy a végeredmény szolgálni fogja Magyarország, Lengyelország érdekeit, és az egész Európai Unió érdekeit is. Hozzátette: legnagyobb reményük, hogy a „józan ész szempontja” érvényesül majd.

Közel, nagyon közel

„Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást érjünk el az Európai Unió egysége érdekében, ma nemcsak az unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk” – jelentette ki korábban a miniszterelnök  Brüsszelben, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön.

A miniszerelnök aláhúzta: fontos tárgyalások várhatók a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson.

Ma közös kontinensünk egységéért küzdünk. Ami pedig még fontosabb, nemcsak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is küzdünk, mert nyilvánvaló, hogy arra nemzeteinknek és sok millió embernek szüksége van a járvány és annak gazdasági következményei miatt. Észszerűen kell viselkednünk, és meg kell találnunk a megbízható megoldásokhoz és a józan ész győzelméhez vezető utat

fogalmazott Orbán Viktor.

Az uniós tagállamok vezetői kétnapos találkozójukon egyebek mellett

  • az unió hétéves keretköltségvetéséről,
  • a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alapról és a hozzá kapcsolni kívánt jogállamisági mechanizmusról,
  • valamint a járvánnyal kapcsolatos további koordinációról,
  • az éghajlatváltozásról,
  • a biztonságról és a külkapcsolatokról tárgyalnak.

Sorsdöntő?

Brüsszeli diplomaták is valamiféle megállapodást tartanak valószínűnek a ma kezdődő uniós csúcs végére, de nem mind tartják sorsdöntőnek, hogy Magyarország és Lengyelország már egy előzetes, informális megállapodásra jutott szerdán a soros német uniós elnökséggel.