Illegális vakcinával látták el az otthoni kínaiak az Olaszországban élő rokonaikat

2020.12.10. 07:51

A nápolyi pénzügyőrség vizsgálatot indított a sajtóban megjelent információk alapján, melyek szerint a dél-olaszországi térségben élő kínai közösség tagjai törvénytelen úton Kínából szereznek vakcinát – jelentette az Ansa hírügynökség. A hatóságok elrendelték a Kínából érkező gyógyszer- és más áruszállítmányok tüzetes ellenőrzését.

GettyImages-1201642200
Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images Hungary

A pénzügy- és vámőrség vizsgálata arra keres választ, hogy többek között a nápolyi kikötőbe Kínából érkező konténerekben:  

olyan gyógyszerek is lehetnek-e, amelyek forgalmazását az európai uniós és az olasz hatóságok nem engedélyeznek.

Ilyennek számít a koronavírus elleni vakcina is.

Az Il Mattino című nápolyi napilap írt elsőként arról, hogy a városban élő ötezres kínai közösség tagjai között feltűnően alacsonynak mutatkozik a Covid–19 betegek száma, hivatalosan csak öt kínai fertőzöttet regisztráltak. A városi kínai közösség tolmácsa az egyik hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy honfitársainak nagy része Kína dél-keleti térségéből származik, és az utóbbi időszakban ide tértek vissza beoltatni magukat, mivel „ott nagyon jól szervezett az oltás”. Tagadta viszont, hogy illegális oltóanyaggal kereskednének Nápolyban.

A La Repubblica  kínai tudósítója azt írta, hogy pekingi vezetés legújabb bejelentése szerint

a koronavírus-járvány Olaszországban ütötte fel a fejét, és onnan terjedt szét és érkezett Kínába, nem pedig fordítva.

A kínai hatóságok arra hivatkoznak, hogy Olaszországban már tavaly novemberben több beteg volt, mint Kínában, ahonnan az első azonosított fertőzöttet november 17-én jelentették. A milánói állami egyetem kutatásai szerint az első olaszországi esetek között egy négyéves kisfiú volt, akit többnapos láz után végül november 21-én légzési zavarokkal szállítottak kórházba. Az orvosok kanyaróra gyanakodtak, és nyálmintáját lefagyasztották. Egy év elteltével a mintát tesztelték, és a Sars-Cov-2 vírust azonosították.

Luce sul caso clamoroso

Közzétette: Il Mattino – 2020. december 8., kedd

Nem ez az első eset, hogy vizsgálatok szerint a koronavírus Milánóban már tavaly novemberben megjelent, azaz három hónappal az eddig „első olasz betegként” elkönyvelt előtt, akit a Milánótól nem messzi Codognóban 2020. február 20-án nyilvánítottak koronavírus-fertőzöttnek.

Az egészségügyi tárca legújabb jelentése szerint egy nap alatt 12 756 fővel nőtt a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma. A halottak napi száma is csökkent: 499 beteg halt meg, míg előző nap 528. December 3-án még 993-an hunytak el a ragály miatt. Lombardia elnöke bejelentette, hogy a tízmilliós régió vasárnaptól már a mérsékelten járványveszélyes, sárga színű besorolásba tartozik, vagyis egy hónapig tartó zárás után újranyithatja határait, és újraindulhat a vendéglátás is. A tartományban egy nap alatt valamivel több mint 1200 új beteget szűrtek a november eleji majdnem tízezerhez képest.  • Hírek
  • Személyi kölcsön