Ágnes
2 °C
11 °C

Hazaárulással gyanúsítják a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselőket

2020.12.12. 20:26

Hazaárulás gyanújával büntetőeljárást indított az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) a kárpátaljai Szürte település képviselői ellen – írja a strana.ua ukrán híroldal. Az ügy előzménye, hogy az október végi helyhatósági választások után, november 21-én az újonnan megválasztott helyi képviselők egy része elénekelte a magyar himnuszt, amikor feleskették őket a tisztségükre.

Az esetről videó is készült, amely az SZBU-hoz került. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártja, a Nép Szolgája két tagja, Vitalij Bezhin és a parlamenti frakcióvezető, Olekszandr Kornyijenko közölte: ők fordultak a hatóságokhoz.

Az SZBU most Ukrajna területi egységének és szuverenitásának megsértése, hazaárulás és irathamisítás gyanújával indított eljárást.

Utóbbiról egyelőre nem ismert, hogyan kapcsolódik az ügyhöz. A kijevi magyar nagykövetség védelmébe vette a magyar himnusz előadását, mondván: a képviselők először az ukrán himnuszt énekelték el, csak utána a magyart. 

Előzmények

Nem ez volt az első eset, hogy az ukrán hatóságok célkeresztjébe kerültek a magyarok, miután egy rejtett kamerás felvétel napvilágot látott. Két évvel ezelőtt a beregszászi konzulátuson készült egy felvétel, amelyen magyar útleveleket osztanak ki az állampolgárságra jogosultaknak, és tanáccsal látják el az újdonsült állampolgárokat, hogy mikor használják a magyar és mikor az ukrán útlevelüket. Majd az új állampolgárok felesküdnek Magyarországra, és ugyancsak eléneklik a himnuszt. A következmény: az ukrán hatóságok hazaárulás gyanújával ugyancsak nyomozást indítottak

A szürtei képviselők ellen indított eljárás egybeesik az SZBU razziájával, amelyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irodáiban, több, hozzá kötődő intézményben, valamint Brenzovics László KMKSZ-elnök lakásán hajtottak végre. A rajtaütést egy másik megyében, Zaporizzsjában gazdasági visszaélés és szeparatizmus gyanújával indított nyomozás keretében végezték. A hatóságok azt is kilátásba helyezték: vádat emelhetnek Brenzovics ellen Ukrajna területi egységének veszélyeztetése és hazaárulás miatt.