Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Az elektori kollégium megerősítette Joe Biden győzelmét, hivatalosan is ő az Egyesült Államok következő elnöke

2020.12.15. 00:11

Megerősítette helyi idő szerint hétfő délután Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az Egyesült Államok 50 államában és a fővárosban, Washingtonban összegyűlt elektori testület, amely hivatalosan megválasztja az ország elnökét. 

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint Joe Bidenre helyi idő szerint hétfő délutánig 302, Donald Trump hivatalban lévő elnökre pedig 232 elektor adta le voksát. Az elnökké választáshoz 270 elektori szavazat szükséges. Joe Biden Kalifornia állam 55 elektorának a szavazatával lépte át a küszöböt. A CNN emlékeztet arra is, hogy bár a távozó Donald Trump több billegő szövetségi államban eljárást indított a szavazatok újraszámlálásáért, illetve több millió voks érvénytelenítéséért, a beadványait mindenhol elutasították, és az összes ilyen állam – Nevada, Georgia, Pennsylvania, Arizona, Michigan, illetve Wisconsin – elektora Joe Bidenre szavazott.

Az elektori választás általában puszta formalitás az amerikai elnökválasztási folyamatban, ám az idén kiemelt jelentőséget kapott, mert Donald Trump nem volt hajlandó elismerni a vereségét.  • Vennék
  • Hírek