Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Karácsony Gergelyt nyugtalanítja a beregszászi főiskolán tartott házkutatás

2020.12.15. 12:23

Komoly aggodalomra adnak okot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, valamint a szervezet intézményei és alapítványai ellen folytatott eljárások – tette közzé Karácsony Gergely főpolgármester kedden délelőtt Facebook-oldalán, hogy mit írt levélben Babják Zoltán Beregszász polgármesterének.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy különös mértékben nyugtalanítónak tartja a beregszászi főiskolán végzett házkutatást, hiszen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a határon túli magyar nyelvű oktatás és a magyar kultúra külhoni képviseletének fontos intézménye.

Kötelesség a szolidaritás és a támogatás akkor, amikor folyamatos inzultusok érik a kárpátaljai magyar közösséget, megsértve ezzel a nemzetközi jogban biztosított nemzeti kisebbségi jogokat is

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Az Index is megírta, hogy hétfőre virradó éjszaka ismeretlen tettesek magyarellenes,  fenyegetést írtak Péterfalván  a községházára. A fordítás szerint „Kárpátalja az Ukrajna, eljövünk értetek.”

Karácsony Gergely a levélben kifejezte szolidaritását a kárpátaljai magyar közösséggel, és biztosította a polgármestert, hogy Beregszász, úgy is mint Budapest testvérvárosa, mindig számíthat a magyar főváros támogatására, partnerségére.