Kázmér
-2 °C
15 °C

Európában 400 milliárdos veszteséget okoznak a kibertámadások

2020.12.16. 14:50

A kiberbiztonság javítását célzó új stratégiát fogadott el az Európai Unió szerdán. A terv megerősítené Európa kollektív ellenálló képességét a kiberfenyegetésekkel szemben, és előmozdítaná, hogy az európai polgárok és vállalkozások teljes mértékben profitálhassanak a megbízható digitális szolgáltatásokból − írja az MTI.

Lehetővé teszi továbbá, hogy az Európai Unió fokozza vezető szerepét a kibertérben a nemzetközi normák és szabványok terén, és megerősítse a globális együttműködést a nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdítása érdekében. Mint írják, ennek alapja a jogállamiság, az emberi jogok, alapvető szabadságok és demokratikus értékek.

A kibertámadások becslések szerint éves szinten 400 milliárd eurós veszteséget okoznak a globális gazdaságban.

Az új stratégia javasolja a hálózati és információs rendszerek átjárhatatlanságának javítását, biztonsági szabályainak megreformálását az unió egész területén. Mindezt egy mesterséges intelligenciával működő biztonsági központhálózat létrehozásával, amely „biztonsági pajzsként" képes idejekorán észlelni a kibertámadások jeleit, mielőtt a kár bekövetkezne. Az Európai Bizottság emellett az uniós tagállamok bevonásával egy új közös védelmi kiberegységet hozna létre, az uniós szervek elleni támadások megelőzésére – olvasható a közleményben.