Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Január végéig tartó zárlatról döntött Ausztria

2020.12.18. 20:35 Módosítva: 2020.12.18. 22:34

Miután karácsonykor még enyhébb szabályok mellett ünnepelhet Ausztria, az ünnep után nem lélegezhetnek fel az ország lakói. A kormány – járványügyi szakértőkkel tartott konzultációk után – ugyanis péntek délután úgy döntött, hogy

egész napos kijárási korlátozásokat rendel el, illetve jelentősen szigorítja az érvényes járványvédelmi intézkedéseket a vírus terjedésének megfékezése érdekében. 

Egészen január 18-ig zárva maradnak az éttermek, hotelek, valamint a nem élelmiszert árusító üzletek – az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak most is kivételnek számítanak –, valamint a szoros közelséget feltételező szolgáltatások, mint a fodrászat. 

Az iskolák a korábbi tervekkel ellentétben január 7-től távoktatásban indulnak újra, majd január 18-tól térhetnek vissza a normál tanításhoz. 

Ez az egyetlen módja, hogy a turizmust, a kultúrát és a gasztronómiát újból megnyissuk a világjárvány idején, és egyúttal megakadályozzuk, hogy a fertőzöttek száma ne robbanjon be

– mondta Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár péntek esti sajtótájékoztatóján a Vienna.at tudósítása szerint. Hangsúlyozta, hogy a karácsonyt „a tervek szerint” töltik, tehát még a szigorúbb korlátozások nélkül. Kurz hozzátette: a szigorítások karácsony másnapjától lépnek életbe azzal a céllal, hogy stabilan 100 alatt tarthassák a napi halálozások számát.

Könnyítésre legkorábban a január 1617-ei újabb országos tesztelésen részt vevők számíthatnak, aki azonban önszántából nem vesz részt ebben, az további egyhetes zárlatra számíthat.

Negatív teszteredmény birtokában másnaptól újra igénybe vehetik az emberek a kereskedelmi és gasztronómiai szolgáltatásokat. Akik nem teszteltetnek, azoknak a munkahelyen és a bevásárláskor is FFP2-maszkot kell hordaniuk. 

A kormány a tartományok vezetőire bízza, hogy a síelést, illetve a szabadidős tevékenységeket engedélyezik-e.

Általános tilalom nem lesz. Eddig a síövezetek nyitását december 24-től tervezték. Ugyanakkor a sílifteken az FFP2-es védelmi szintű maszk viselése kötelező lesz.

A szomszédos országban legutóbb december 7-én enyhítettek a korlátozásokon, noha a szakértők szerint magas volt a naponta igazolt fertőzöttek száma. Kinyitottak az iskolák, de az éttermek és a hotelek zárva maradtak. Ez nem volt elég, hogy visszaszorítsák a fertőzöttek számát – világított rá Sebastian Kurz. Hozzátette, hogy az utóbbi időben naponta 2600 új fertőzöttet is regisztráltak, és közel 120 halottat.