Az Egyesült Államok óva inti állampolgárait a hongkongi utazástól

2020.12.18. 14:01

Az Egyesült Államok figyelmeztetést adott ki csütörtökön, amelyben azt tanácsolta állampolgárainak, hogy óvakodjanak Hongkongba utazni Kína többi részéhez hasonlóan az új helyi törvények önkényes alkalmazása miatt, írja az MTI.

A washingtoni külügyminisztérium konzuli részlege a honlapján megjelent figyelmeztetésben felhívja a figyelmet a Peking által idén júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvényre, amelyet Washington ellentmondásosnak tart. A törvény hatályba lépése óta a Kínai Népköztársaság egyoldalúan és önkényesen gyakorolja a rendőri és biztonsági jogköröket Hongkongban, teszik hozzá. Peking továbbá bizonyította azt a szándékát, hogy a jog adta felhatalmazást olyan tevékenységek széles köre ellen irányítja, amelyeket az elszakadás, a felforgatás, a terrorizmus és külföldi szervezetekkel való összejátszásként határoz meg, olvasható a honlapon.

Az amerikai kormány figyelmeztette polgárait, hogy a törvény kiterjed a nem hongkongi lakosok vagy a Hongkongon kívüli szervezetek által elkövetett bűncselekményekre is. Ezek értelmében Washington szerint letartóztatást, őrizetbe vételt, kiutasítást vagy büntetőeljárást kockáztatnak azok az amerikai állampolgárok, akik nyilvánosan bírálják Kínát.

A közleményben kiemelték, hogy Kína biztonsági erői, köztük a Hongkongban jelenleg működő új nemzetbiztonsági hivatal, nem tartozik a hongkongi igazságszolgáltatás felügyelete alá.

A széles nemzetközi bírálatokat kiváltó törvény felszámolta a demokráciapárti tüntetéseket Hongkongban. A tiltakozásokban részt vevő másként gondolkodók elleni megelőző rendőri fellépés pedig új normává vált –  írták a külügyi ajánlásban.  • Hírek
  • Lakáshitel