Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Felfüggesztették az új román kormányról szóló egyeztetéseket

2020.12.19. 17:17 Módosítva: 2020.12.19. 17:17

A Nemzeti Liberális Párton belül nagyon sokan elégedetlenek amiatt, hogy Ludovic Orban „kulcsminisztériumokat” engedett át a koalíciós partnereknek – írta a Transindex.ro portál. 

A döntéssel egyet nem értő liberálisok a párt Állandó Nemzeti Tanácsában akarták megvitatni a helyzetet, az egyeztetést ma este hét órára hívták össze. Robert Sighiartău, a párt főtitkára ki is küldte az értesítést, Ludovic Orban azonban belső körlevélben közölte, hogy a gyűlés nem volt szabályosan meghirdetve, ezért érvénytelen volna bármilyen döntés, amelyet ott meghoznának.

A liberális párton belül keletkezett belső feszültségek miatt néhány perccel délután négy óra után ideiglenesen felfüggesztették a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR–PLUS) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti, a formálódó Cîțu-kormánnyal kapcsolatos  tárgyalásokat – közölték a G4Media portállal párton belüli források.

Kapcsolódó

Miniszterelnök-helyettesi posztot kap az RMDSZ

Az RMDSZ két miniszteri tisztséget is kap a Florin Citu vezette, most körvonalazódó bukaresti jobbközép kormányban.

A Ludovic Orbant erőteljesen megkérdőjelező vezetők között van Robert Sighiartău pártfőtitkár és Rareș Bogdan alelnök, de a PNL több vezetője nyílt konfliktusban áll Ludovic Orbannal, mert az USR–PLUS-nak és az RMDSZ-nek engedett át olyan fontos és nagy költségvetéssel rendelkező minisztériumokat, mint a fejlesztési, közlekedési és az európai alapok, cserébe a képviselőház elnöki tisztségéért.