Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Úgy tűnik, Irán megint nekilátott nukleáris tervei megvalósításának

2020.12.20. 12:36

Az AP hírügynökség nyilvánosságra hozott egy olyan műholdképet, amelyen az látszik, hogy a nukleáris építményeiről ismert iráni Fordóban, a hegy gyomrában titokban megépített telepen újabb építési munkálatokat végeznek.  

A felvétel nyilvánosságra hozása kapcsolatban lehet a Trump-kormánnyal, amely Irán ellen a nyílt háborún kívül minden eszközt bevetett és bevet. Tény, hogy 

a perzsa ország sem működött együtt megfelelően a nemzetközi ellenőrökkel, például december elején jelentették be, hogy korlátozzák a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelőinek hozzáférését.

Emellett azt is bejelentették, hogy további három centrifugát telepítenek majd a natanzi dúsító telepére. Ez teljes mértékben szembemenne a 2015-ben elfogadott, az atomprogram visszafogása érdekében kötött egyezséggel.

Az AP képeire sem Irán ENSZ-missziója, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség – amelynek ellenőrei jelenleg is az országban tartózkodnak – még nem reagált semmit.  

Kapcsolódó

Autójában lőtték agyon az iráni atomprogram vezetőjét

A merénylet mögött a Moszadot sejtik, magas rangú iráni katonai vezetők máris bosszút esküdtek.

A 2015-ös iráni atomalku szerint az országnak csak legfeljebb mintegy 200 kilogramm készlete lehetne, ezzel szemben november 2-án már a megengedett mennyiség mintegy 12-szerese, csaknem 2,5 tonna alacsonyan dúsított urán állt rendelkezésére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelentése szerint. 

Kapcsolódó

Hadihajót küldött az Egyesült Államok a Perzsa-öbölbe

A döntés oka állítólag nem valamiféle konkrét fenyegetés.  • Vennék
  • Bankszámla