Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Közel az egyezség az új román kormányprogramról

2020.12.20. 16:18

Még ma, legkésőbb holnap elkészül a formálódó román kormány programja – mondta Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt miniszterelnök-jelölt. Citu ezt az után közölte, hogy szombaton megszakadt a tárgyalás három párt; a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja szövetség (USR–PLUS) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között a kormányalakításról – írta a Kronika online. 

Kapcsolódó

Felfüggesztették az új román kormányról szóló egyeztetéseket

Az ok: a Nemzeti Liberális Párton belül sokan elégedetlenek amiatt, hogy Ludovic Orban „kulcsminisztériumokat” engedett át a koalíciós partnereknek.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy fogalmazott: a hárompárti tárgyalásokon erősödött a bizalom a felek között. Sajtóértesülések szerint Cseke a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős miniszteri tisztség várományosa. Információk szerint a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Tánczos Barna lehet, az ifjúsági és sportminisztérium tárcavezetői tisztségének várományosa pedig Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke.

A News.ro birtokába jutott információk szerint a PNL-nek 42, az USR–PLUS-nak 26, az RMDSZ-nek pedig 12 államtitkára lesz. Az RMDSZ 4 megyébe delegálhat kormánymegbízottat.