Több mint másfél millió ember halt meg tavaly a légszennyezettség miatt Indiában

2020.12.22. 14:23

A szennyezett levegő mintegy 30 százalékkal több embert ölt meg 2019-ben, mint 2017-ben Indiában – adta hírül a The Lancet című orvostudományi folyóirat. Tavaly 1,67 millió ember halálát okozta a légszennyezés, ami az összes elhalálozás 18 százaléka. A 2017-ben folytatott hasonló kutatás szerint 1,24 millió ember vesztette életét akkor a levegő rossz minősége miatt, ez az összes elhalálozás 12,5 százalékát tette ki az országban.

Az elemzés szerint a légszennyezés krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), légzőszervi gyulladásokat, tüdőrákot, szívbetegséget, stroke-ot, születési rendellenességet, cukorbetegséget, szürke hályogot okozott az indiaiak körében.

A magas halálozási arány miatt az indiai GDP vesztesége elérte a 36,8 milliárd dollárt, a legnagyobb gazdasági veszteségeket Bihar és Uttar Pradesh államokban mutatták ki.

Bár a háztartások légszennyezettsége 64,2 százalékkal csökkent 1990 óta, a szállópor-szennyezés több mint kétszeresére nőtt – olvasható a folyóiratban.

India három legnagyobb városa, Újdelhi, Kolkata és Mumbai a világ húsz azon nagyvárosa között van, ahol a legnagyobb mértékű légszennyezés a IQAir levegőminőségi technológiai vállalat kedden közzétett jelentése szerint.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport