Interpol: a terrorszervezetek befolyásuk növelésére használták fel a járványt

2020.12.22. 16:23

A nemzetközi terrorszervezetek befolyásuk növelésére használták fel a koronavírus-világjárványt – erre a következtetésre jutott az Interpol nemzetközi rendőri szervezet egy kedden közzétett jelentésben, amelyben az ezzel kapcsolatos tendenciákat és a lehetséges kockázatokat elemezte.

Az MTI beszámolója szerint a világjárvány kitörésekor bizonyos terrorista csoportok és egyéb, nem állami szervezetek latba vetették befolyásukat a lakosság körében, hogy megerősítsék hatalmukat, és annak érdekében is, hogy külső pénzügyi forrásokhoz jussanak hozzá – mutatott rá az Interpol. A jelentés szerint a koronavírus-világjárványnak a globális gazdaságra gyakorolt hatása közvetve befolyásolhatja a terrorszervezetek finanszírozását.

A terroristák megpróbáltak hasznot húzni a Covid–19-ből, hogy pénzhez jussanak, és megosztottságot váltsanak ki

– közölte Jürgen Stock, az Interpol főtitkára, aki hozzátette: a rendfenntartó erőknek kívánnak segíteni, hogy azonosíthassák  a változó fenyegetéseket, és felléphessenek velük szemben. Az Interpol figyelmeztetett továbbá annak veszélyére is, hogy az említett csoportok összeesküvés-elméletekhez is folyamodhatnak. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy 

nyugati országokban szélsőjobboldali csoportok fokozzák a társadalmi megosztottságot, és olyan elméleteket hangoztatnak, amelyek radikalizálják a lakosságot.

A nemzetközi rendőri szervezet arra kérte tagállamait, hogy cseréljenek és ellenőrizzenek olyan személyekhez és csoportokhoz köthető információkat, amelyek a Covid–19-cel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, hogy erőszakos cselekményeket terveljenek ki és vigyenek véghez. Az Interpol figyelmeztetett arra is, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben a kormányok által bevezetett korlátozások olyasféle elégedetlenséget válthatnak ki a lakosság körében, amelyet az említett csoportosulások felhasználhatnak.  • Tippek
  • Bankszámla