Megbukott az izraeli kormány, új választások jöhetnek

2020.12.22. 09:59

Leszavazta a költségvetés újabb elhalasztását a kneszet, ezért a parlament kedd éjfélkor automatikusan feloszlik, és ismét választások lesznek Izraelben, várhatóan március végén – adta hírül az MTI.

A Likud javaslata éjjel egy órakor 49:47 arányban elbukott, amely újabb heteket adott volna a jobboldali Likud és a centrista Kék-Fehér pártnak a koalíciós válság megoldására, valamint a 2020-as és 2021-es költségvetés elfogadására.

A Likud obstrukciós beszédekkel húzta az időt éjjel egy óráig, amikorra mindenkit mozgósított, és úgy vélte, többséget szerzett, annak ellenére, hogy a Kék-Fehér bejelentette, távol marad a szavazástól. Az MTI értesülései szerint a Kék-Fehér három „lázadó” képviselője váratlanul megjelent a plénumon és az indítvány ellen szavazott. Ők éjjel egyig az épület parkolójában, illetve a kneszet könyvtárában „bujkáltak”.

Szintén a javaslat ellene voksolt a Likud egyik politikusnője, akiről úgy tudták, hogy beteg, és aki a voksolás után bejelentette, átlép Gideon Szaár új jobboldali pártjába. A május 17-én felesküdött kormánynak száz nap alatt el kellett volna készítenie az idei költségvetést vagy a koalíciós megállapodásban rögzített kétéves, 2020-as és 2021-es büdzsét.

A költségvetés december végére sem készült el – a helyi média szerint Netanjahu miniszterelnök utasítására –, ami automatikusan új választásokat jelent.

A Likud–Kék-Fehér megállapodás szerint a közös kormányzás felbomlása esetén Ganz kerül a választásokig az átmeneti kormány élére, kivéve, ha a költségvetésen bukik el a kabinet. Helyi politikai szakértők szerint ez Netanjahu „kilépési pontja”, amellyel megakadályozhatja Ganz átülését a kormányfői székbe. Ez a májusban megkötött megállapodás kormányfői rotációt rögzítő pontja szerint 2021 novemberében lett volna esedékes.

Várhatóan 2021. március 23-án tartják az új választásokat.

Csak a keleti vallásosokat tömörítő Sasz párt tartozik biztosan Netanjahu vallásos jobboldali tömbjébe, és mellettük kevésbé bizonyosan az askenázi ultraortodoxok Tóra pártja. Ez várhatóan nem jelent sem többséget, sem elég képviselőt annak megakadályozására, hogy más alakíthasson kormányt.  • Hírek
  • Hírek