Már az Antarktiszt is elérte a koronavírus

2020.12.22. 10:55

A koronavírus-világjárvány új gócpontját fedezték fel az Antarktiszon egy chilei katonai bázison – adta hírül az MTI.

Ezzel egyetlen kontinens sem maradt a Földön, ahol ne jelent volna meg a SARS-CoV-2 jelű koronavírus.

A chilei hadsereg tájékoztatása szerint

harminchat embernek lett pozitív a tesztje, közülük 26-an tartoznak a fegyveres testülethez, tízen civilek, akik tervezett fenntartási munkákat végeznek a Bernardo O'Higgins Riquelme antarktiszi bázison.

A fertőzés a chilei haditengerészet Sargento Aldea nevű hajójának látogatásával függhet össze, amely ellátási feladatokat végzett november 27. és december 10. között. Amikor befejezte a küldetését, majd december 16-án visszatért Talcahuano kikötőjébe, a legénység 208 tagja között három pozitív esetet találtak.

A járvány megfékezésére hozott korlátozások, köztük a turistautak megszüntetése után az Antarktisz a Föld kivételes, koronavírus-mentes területei közé tartozott, egészen mostanáig.

A világjárvány kezdetén evakuáltak mindenkit, akire nem volt feltétlenül szükség, valamint megtiltották a kapcsolatot a katonai állomáshelyek személyzete és az antarktiszi nemzetközi kutatóbázisok dolgozói között.

Az Antarktisz egyébként újabban más téren is „kiveszi a részét” a világ bajaiból. Októberben például megjelentek a kontinensen a szúnyogok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla