A mutáns gyors vírus már a szomszédban fertőzhet

000 1QH3FZ
2020.12.23. 19:49 Módosítva: 2020.12.23. 19:51

A Nagy-Britanniában kimutatott új koronavírus-mutáció már Szlovákiában lehet – közölte Marek Krajčí egészségügyi miniszter. Hozzátette: a Nagy-Britanniából Szlovákiába érkezők esetében szigorúbban ellenőrzik a karanténintézkedések és a tesztelési kötelezettség betartását – írta az Ujszo.com.

Krajci úgy fogalmazott:

Tekintettel arra, hogy a lakosság nem kis része ingázik Anglia és Szlovákia között, valószínű, hogy a koronavírus új mutációja már jelen van Szlovákiában.

Jelezte: a szlovák görbe nagyon hasonló az angliai fertőzött területek görbéjéhez. A mutálódott vírus jelenlétére utal az is, hogy magas a fertőzöttek aránya egyes marginalizálódott közösségekben. Krajčí állítása szerint Szlovákia jelentősebb laboratóriumában képesek kimutatni a PCR-mintákból a koronavírus új, fertőzőbb változatát, sőt az antigéntesztek is kiszúrhatják a mutálódott vírust.

Jelezte: az új variáns magas reprodukciós száma miatt 40 százalékkal nehezebb küzdeni ellene, mint az eredeti típus ellen.

A betegség lefolyása ugyanakkor nagyon hasonló a mutálódott vírus esetében is. A miniszter utalt rá, hogy a lakosság teljes megfertőződése fenyeget, aminek következtében összeomolhat az egészségügyi ellátórendszer. Ettől elsősorban az oltás mentheti meg a lakosságot, fűzte hozzá. Krajčí felszólította a lakosokat, hogy tartsák be a kijárási tilalmat és a bevezetett óvintézkedéseket.

Borítókép: AFP Fotós: Joe Klamar  • Hírek
  • Bankszámla