Újabb fegyvertelen fekete férfit lőttek le rendőri intézkedés közben az Egyesült Államokban

2020.12.24. 08:06

Ohio államban egy rendőri bevetés során agyonlőttek egy fegyvertelen afroamerikai férfit – közölte Andrew Ginther, Columbus város polgármestere a Twitteren.

A columbusi rendőrség közlése szerint a járőröket egy szomszéd hívta ki, aki arra lett figyelmes, hogy egy férfi hosszabb ideje ült egy autóban, amelynek motorját ki-be kapcsolta.

A rendőrök érkezéskor, egy nyitott garázst láttak, amelyből az Andre Hill nevű 47 éves férfi éppen kijött. Bal kezében mobiltelefon volt, de jobb kezét azonban nem lehetett látni. Az egyik rendőr néhány másodperc múltán rálőtt a férfira. Andre Hillt kórházba vitték, ahol életét vesztette. Fegyvert nem találtak nála.

A polgármester közlése szerint a tüzet nyitó rendőr, Adam Coy nem kapcsolta be a testkameráját.

Őt felfüggesztették a szolgálatból, az incidens körülményeinek tisztázására vizsgálat indult. Andre Hill percekig feküdt a földön úgy, hogy senki nem sietett a segítségére. Andrew Ginther szerint ezzel a rendőrök megsértették az előírásokat, hiszen a sérültek ellátása és a segítséghívás a kötelességük.

Egy helyi újságíró közzétett egy hang nélküli videofelvételt, amely egy másik, az akcióban részt vevő rendőr testkamerája készített. 

Ezen a felvételen annyi látható, hogy a rendőrök megközelítenek egy garázst, ahonnan valóban előlép egy telefont a kezében tartó férfi, utána viszont a felvétel leáll. 

Legutóbb december elején lett egy afroamerikai férfi rendőri intézkedés áldozata Columbusban. Akkor a rendőrök egy gyanúsítottat kerestek, és eközben egyikük lelőtte a 23 éves Casey Goodsont, aki azonban nem a keresett személy volt. Nála találtak fegyvert, de azt engedéllyel viselte. Nem volt büntetett előéletű, és vizsgálat sem folyt vele szemben.

Az Egyesült Államokban idén többször volt példa a feketék halálával végződő rendőri erőszak. A legismertebb áldozat George Floyd volt, akit május végén öltek meg rendőrök Minneapolisban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport