Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Mégis elmarad az amerikai kormányzati leállás

2020.12.28. 06:44

Donald Trump távozó amerikai elnök az utolsó pillanatban mégiscsak aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, bár vasárnap délelőtt még ragaszkodott a váratlanul bejelentett vétóhoz.

Ezzel a kormányzat év végi részleges leállásának veszélye elhárult, ugyanis annak finanszírozása csak hétfőig volt biztosított

– írta hírügynökségi jelentésekre hivatkozva az MTI.

Amennyiben Trump nem szignózta volna a kemény alkuk árán tető alá hozott kétpárti egyezséget a költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról – összesen mintegy 2300 milliárd dollár sorsáról volt szó –, akkor a kormányzati intézmények dolgozóinak milliói kényszerülhettek volna keddtől fizetés nélküli szabadságra. Ez egyébként nem lett volna példa nélküli Trump elnöksége alatt. 

A törvény aláírását mindenesetre megerősítette Judd Deere elnöki helyettes szóvivő is a Twitteren. Ezzel a büdzsével finanszírozzák az amerikai kormányzat működését a jövő év szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben.

A kormány részt vett az 5500 oldalas tervezet megalkotásában, és a törvényt már nagy többséggel elfogadta a törvényhozás mindkét háza, Trump mégis halogatta a büdzsé törvénybe iktatását. A múlt kedden még azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá. A Twitteren közzétett videójában azt követelte, hogy a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére – a gazdaságélénkítés jegyében – minden egyes állampolgárnak 2000 dollárt juttassanak a törvényben szereplő 600 helyett, amivel sajtójelentések szerint közeli munkatársai közül is sokakat meglepett.

Az elnöknek más követelései is voltak, és nem tudni, hogy végül miért állt el tőlük, és írta alá mégis a törvényt. Egyes értesülések szerint a tanácsadói győzték meg erről a leköszönő elnököt, aki a karácsonyi ünnepeket a floridai üdülőjében töltötte.