Több halottja is van a keddi horvátországi földrengésnek, egy gyerek is az áldozatok között

2020.12.29. 13:56 Módosítva: 2020.12.29. 15:49

Kedden 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. Epicentruma a Zágrábtól 58 kilométerre délre fekvő Petrinjánál volt, a 24sata.hr portál pedig Darinko Dumbović polgármesterre hivatkozva azt írja, hogy a természeti katasztrófa miatt egy gyerek, egy 12 éves kislány is életét vesztette.

A portálnak egy másik szemtanú azt mondta, hogy a fölrengésnek több halálos áldozata is van, ő a főtéren látta meghalni a gyereket.

A városközpont megsemmisült 

– mondta a szemtanú. Az index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért. Egy újabb holtest is előkerült a romok alól, a férfit egy templom temette maga alá a Sisak melletti, Zazina faluban. Nem kizárt, hogy további áldozatok is vannak.

Darinko Dumbović az index.hr-nek megerősítette, hogy több halottról is tud. Összedőlt egy óvodaépület is, amelyben azonban nem tartózkodtak gyerekek. A mentésre a hadsereg egységeit is kivezényelték. A Jutarnji List információi szerint a városból eddig összesen 26 embert vittek a sisaki kórházba. Kettejük sérülése súlyos.

A romok eltakarítását eközben megkezdték a katasztrófavédelem munkatársai, Andrej Plenković miniszterelnök pedig elmondta, azoknak, akik elvesztették a lakhelyüket, ideiglenesen konténerlakásokban biztosítanak helyet.  A miniszterelnök igazi tragédiának nevezte a földrengést. Hozzáfűzte, 

Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába.

A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül. A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án. 

Horvátország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A Jutarnji List című horvát lap a Facebook-oldalán tett közzé egy videót a földrengés Petrinjában végzett pusztításáról.

Beomlottak épületek Zágrábban is, ahol a mentőegységek és a tűzoltók puszta kézzel takarítják el a romokat túlélők után kutatva. Egy férfit és gyermekét hordágyon vittek el, miután kiemelték őket egy többemeletes épület romjai alól. A horvát főváros lakóit felszólították, hogy ahol gázszagot éreznek, zárják el a gázcsapot otthon.

A Zágráb és Sisak közötti autópályaszakaszt kedd délután 3-tól este 10-ig ingyenessé tették, írja az Index.hr hírportál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport