Spanyolországban már listázzák azokat, akik visszautasítják a koronavírus elleni oltást

2020.12.29. 12:07 Módosítva: 2020.12.29. 12:15

A madridi kormány hivatalosan elismerte, hogy regisztrálja azokat a spanyol állampolgárokat, akik elutasítják a Covid–19 elleni vakcina beadását. Spanyolországban is a Pfizer–BioNTech vakcinájával kezdték meg az oltási kampányt, ahogy a többi uniós országban is, Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter pedig hétfőn a La Sexta televíziónak adott interjújában beszélt arról, hogy

az oltást visszautasítók bekerülnek egy regiszterbe, Amelyet Spanyolország megoszt az „európai partnereikkel”.

Minderről a Bloomberg írt cikket. Hogy pontosan mely partnerszervezetekre gondolt, nem lehet tudni, de hangsúlyozta, az adatvédelmi szabályozásoknak megfelelően természetesen nem fogják nyilvánosságra hozni a listát.

Az embereknek joguk van elutasítani az oltást, bár mi ezt a döntést hibásnak tartjuk. Megpróbáljuk eloszlatni az oltóanyaggal szembeni félelmeiket. Az oltás beadása életeket menthet, ez a kiút a járványból

– jegyezte meg a miniszter.

A BBC azt írja, egy spanyol felmérés azt mutatja, az oltást elutasítók aránya a novemberi 47 százalékról 28 százalékra esett, tehát nő az oltóanyag elfogadottsága az országban. Ahogy Magyarországon, a koronavírus elleni vakcina beadása Spanyolországban is önkéntes alapon zajlik.

Olaszország, az Egyesült Királyság és Franciaország után Spanyolország a negyedik olyan európai ország, ahol 50 ezer számot a vírusban elhunytak számát tekintve. A fertőzöttek száma 1,8 millió felett jár.

Hátrányos megkülönböztetés

Az európai oltási kampány elindulását követően kritikus kérdés, hogy az uniós országok hogyan tudják növelni a vakcina elfogadottságát a polgáraik körében, s származik-e bárkinek hátránya abból, ha nem szeretné beadatni magának a szert. A német szövetségi belügyminiszter a Bild am Sonntagnak adott minapi interjújában kiemelte: a szérum beadatásától elzárkózók hátrányos megkülönböztetése az oltás kötelezővé tételével lenne egyenlő, márpedig az oltásnak önkéntesnek kell maradnia.

„Együtt kerültünk bele a válságba, és együtt, szolidárisan is kell kiverekednünk magunkat belőle”

– idézi az MTI a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát.  • Tippek
  • Bankszámla